Ako dopustite umu i mislima da malo odlutaju, ne samo da ćete biti kreativniji već ćete možda doći i do nekih ozbiljnijih spoznaja.
 Getty Images
taj divni kauč

Kad vas idući put kritiziraju da ste lijeni, slobodno recite da je to dobro za zdravlje, evo i zašto

Isključite obavijesti, prepustite se opuštanju i odmorite svoj mozak i tijelo.

U našem društvu još uvijek je uobičajeno 'osuđivati' one koji radije provedu cijeli vikend ne radeći ništa i na kauču, umjesto da su otišli u prirodu, na izložbu ili festival. No, prema mišljenju stručnjaka, lijenost je zapravo dobra za zdravlje. Ne kažemo da život treba provesti na kauču, ali kad ste umorni, slobodno odgodite sve 'obaveze' i stvari koje 'morate' i malo predahnite. I neka je vani sunce, nemojte da vas peče savjest.

Isključite obavijesti, prepustite se opuštanju i odmorite svoj mozak i tijelo.

Još kad pročitate koje zdravstvene benefite donosi malo lijenosti, gdje će vam biti kraj :)


Snižava krvni tlak

Nekontrolirani stres može se negativno odraziti na krvni tlak te dovesti do tjeskobe, anksioznosti, boli u prsima…

Uzmite malo vremena za sebe. Ispružite se, duboku udahnite i umirite um i tako smanjite krvni tlak. Jedna studija je pokazala da kratak san u trajanju od 45 minuta smanjuje tlak koji se, zbog stresnih događaja, povećava. Apsolutno je nevažno da li noću spavate dovoljno, radi se o postupku oporavka.


Poboljšava vježbanje

Možda vam ovo djeluje blesavo, ali malo lijenosti dobro dođe kod vježbanja. Nećete sigurno provesti sate u teretani, već ćete izabrati kraći, ali jači intenzitet treninga. Studije su naime pokazale da su upravo kraći i intenzivniji treninzi praćeni periodima odmora bolji za gubitak viška kilograma i ostanak u formi.


Povećava kreativnost

Izležavanje i maštanje zapravo vodi ka najboljim idejama. Ponekad uporno mozganje i preveliki trud da smislite sjajne ideje mogu dovesti do suprotnog učinka. Koliko puta su vam sjajne ideje pale na pamet, dok ste pustili 'mozak na pašu', sjedeći u tramvaju, na klupici ili jednostavno ležali na kauču.


Poboljšava učinkovitost

Potreba je majka izuma.

Čini se da je upravo lijenost odgovorna za sve one izume koji nam olakšavaju život. Lijenost nas također može prisiliti da brže obavimo neki zadatak. Što ga prije skinemo s dnevnog reda, prije ćemo biti slobodno za ljenčarenje :)


Jača sposobnost rješavanja problema

Kada si dajete vremena da promislite, imate više šanse smisliti pravo rješenje problema nego ako to pokušavate napraviti brzo i na silu.


Imate vremena za samorefleksiju

Ako dopustite umu i mislima da malo odlutaju, ne samo da ćete biti kreativniji već ćete možda doći i do nekih ozbiljnijih spoznaja. To je šansa da o nekim stvarima promislite na novi način te da ih sagledate iz nekog drugog kuta.


Naučit ćete uživati u sadašnjem trenutku

Poput meditacije, i ljenčarenje dovodi do toga da cijenite sadašnjost, odnosno trenutak u kojem se upravo nalazite. Živimo u žurbi opterećeni poslom, obiteljskim problemima, odnosima s drugima, živimo u žurbi i život nam prolazi. Tišina i lijenost nam pomaže jer nas usmjerava na sadašnji trenutak. Smiruje naše tijelo i opušta nas.

Linker
25. travanj 2024 14:41