Zapitajte se kako upravljate svojim emotivnim stanjima i kako organizirate svakodnevne aktivnosti.

 SHUTTERSTOCK
Emocije i oraniziranost

Jeste li svjesni što je pravi uzrok straha koji vam može pokvariti vikend?

Srećom, postoje neke korisne taktike da se pobijedi ta fobija, a jedna od vrlo učinkovitih je uspostavljanje ugodnih rutina

Ako ste među onima koji pate zbog povratka na posao u ponedjeljak, znajte da niste sami. Riječ je o jednoj vrsti uznemirenosti koja je vrlo raširena i s kojom se uglavnom može izaći na kraj, a njezino je ime „strah od nedjelje”. Da dobro ste čuli, jer sav taj nemir zbog povratka na posao nije zbog straha od ponedjeljka, već zbog straha od nedjelje. Dobra vijest je da se može uvježbati „reprogramirati” mozak tako da razmišlja o tjednu na drugačiji način te da tako ponovni susret s ponedjeljkom postane ugodniji.

Suočavanje s problemima

- „Strah od nedjelje” je osjećaj nelagode koji se očituje u nedjelju poslijepodne ili navečer pri pomisli da se morate vratiti u školu, na posao ili u uobičajenu svakodnevnu tjednu rutinu. Mogu je izazvati razni faktori, poput stresa povezanog s poslom ili nedostatka slobodnog vremena – pojašnjava Diego Sarracino, profesor poremećaja anksioznosti i raspoloženja sa Sveučilišta Milano-Bicocca u Milanu. - Osjećaji izazvani „strahom od nedjelje” nisu nužno povezani s krajem tjedna samim po sebi, već više s načinom na koji upravljamo svojim emotivnim stanjima i organiziramo svakodnevne aktivnosti. U nekim slučajevima problem poprima konotacije neke vrste anticipirajuće anksioznosti koja dovodi do toga da se satima razmišlja i promišlja u uzaludnom pokušaju rješavanja problema nesigurnog ili blago prijetećeg ishoda, poput toga kako će proći neka prezentacija ili poslovni projekt, perspektive da ćete se danima morati baviti složenim zadacima ili vremena na koje morate podesiti budilicu kako biste stigli na vrijeme na posao. S vremenom i praksom, te uz određene strategije koje pomažu da se s problemima naučite suočavati na pozitivan način, moći ćete promijeniti svoju percepciju slobodnih dana vikendom i razmišljati o njima kao o ugodnim danima.

Kako zavarati mozak

Jedna od najkorisnijih taktika za prevladavanje „straha od nedjelje” sastoji se od uvođenja rutina. Naš mozak ih voli, baš kao i predvidljivost. - Rutine pružaju osjećaj sigurnosti, stabilnosti i kontrole nad vlastitim svakodnevnim životom, smanjujući stres i anskioznost povezane s iznenadnim promjenama i poboljšavajući opće psihofizičko stanje, kvalitetu sna i produktivnost. Uvođenje neke nove rutine zahtijeva od mozga značajan mentalni i kognitivni napor kako bi se prilagodili različitim shemama ponašanja i ambijenta – objašnjava profesor Sarracini. - Stoga bi vrijedna taktika mogla biti da se nove rutine razvuku preko cijelog tjedna jer ih tako možemo percipirati kao sastavni dio naše svakodnevice. Najučinkovitije rutine su one koje nam se sviđaju i koje nam pomažu da se osjećamo ugodno. Možemo odabrati da radimo iste stvari isti dan, uključujući i subotu i nedjelju, poput objedovanja u točno određeno vrijeme, odlaska u šetnju nakon ručka, prakticiranje joge u večernjim satima, gledanje omiljene tv serije i sl.

Kada ići na spavanje

Još jedna važna rutina je rutina ritma sna i budnosti. Morate napraviti mjesta za izlaske i večeri provedene s prijateljima, što je od ključnog značenja za naše zdravlje. No, kako su pokazale brojne studije, manjak kvalitetnog sna može imati negativan učinak na mentalno zdravlje, fizičko stanje i na produktivnost. - Savjet je da izbjegavate takozvani socijalni jet lag, odnoso prekomjernu promjenu rutine sna tijekom vikenda, koja se obično očituje kasnijim odlaskom na spavanje i kasnijim buđenjem nego što je uobičajeno. Takvo ponašanje može narušiti prirodni cirkadijalni ritam tijela, unutrašnji sat koji regulira cijeli organizam, te može uzrokovati poteškoće pri uspavljivanju, pospanost tijekom dana i smanjenu kvalitetu sna.

Uloga hormona

Na to da teško prihvaćamo povratak na posao ponedjeljkom mogu utjecati i hormoni. Na primjer, kortizol je hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde i koji se luči kao odgovor na stres i opasne situacije. Stoga ne čude rezultati malog istraživanja objavljenog u časopisu Yonsei Medical Journal. Naime, pokazalo se da je razina kortizola mjerena pola sata nakon buđenja iz uzoraka sline 74 ispitanika koji rade puno radno vrijeme bila najviša upravo ponedjeljkom i utorkom. - Protiv fluktuacija tog hormona i za smanjenje razine stresa može biti korisno uvježbati mozak da prepoznaje samo stvarne prijetnje, i to tako što ćemo razvijati vještinu bolje kontrole našeg ambijenta i naših emocija – ističe profesor. - Mailove, društvene mreže i druge izvore stresa trebali bismo odgoditi kad god je to moguće za sat vremena nakon buđenja. Vrhunac razine kortizola izmjeren je nekoliko sati prije zore, kad organizam ima potrebu mobilizirati sve energetske resurse koji će biti neophodni tijelu u trenutku buđenja i ustajanja. Ukoliko osoba nije pod stresom, razina kortizola potom se spušta sve do idućeg jutra. Eto, to je razlog zbog kojeg bi trebalo pričekati jedan sat prije nego što se bacite na pametni telefon ili računalo.

Završite radne obaveze

- Za poboljšanje raspoloženja ponedjeljkom može biti korisno organizirati posao na način da početak tjedna bude manje zahtjevan, a to znači što manje toga ostaviti nedovršenog u petak – predlaže profesor. - Osim toga, moramo naučiti izdvojiti vrijeme za aktivnosti u kojima uživamo u prvima satima ponedjeljka, poput šetnje do ureda slušajući glazbu ili taj ritual ostaviti za pauzu za ručak. Uvođenje novih navika zahtijeva vrijeme i trud, stoga je važno ne pretjerivati i postaviti realistične ciljeve za dan nastojeći što više ispoštovati plan. U tom smislu, jedna korisna taktika je postaviti mikro ciljeve i postupno ih uvoditi u svakodnevnu rutinu tako da se ne osjetite zagušeni i pod stresom zbog previše novih stvari odjednom.

Korisne vježbe

- U stalnoj borbi između emocija i razuma dobrodošla pomoć su vježbe opuštanja, poput meditacije, joge ili dubokog disanja. Može biti korisna i primjena mindfulnessa kako biste se što više usredotočili na sadašnjost i naučili svoje misli, emocije i senzacije ne doživljavati kritički. To će vam olakšati da prepoznate kada vaše tijelo reagira na pretjeran način na situacije koje nisu stvarno opasne, kao što je to slučaj s dolaskom ponedjeljka – savjetuje profesor.

Kada zatražiti pomoć

Strah od nedjelje je općenito neugodan problem, ali može se kontrolirati, a nelagoda obično prolazi kad se naposlijetku stvarno vratite na posao u ponedjeljak. - No, u nekim slučajevima, može se očitovati kao anksiozni poremećaj u pravom smislu riječi ili poremećaj raspoloženja – zaključuje profesor te dodaje kako osobe koje pate od depresije, na primjer, mogu doći do toga da se ne boje samo ponedjeljka, već cijelog vikenda jer se osjećaju usamljeno i nesposobne da pronađu neku aktivnost koja bi im pružila užitak. Na kraju se plaše da će nastaviti s poslom u ponedjeljak još umorniji i napetiji nego što su bili u petak. U takvim slučajevima, potrebna je profesionalna pomoć, a kognitivno-komportamentalna terapija može biti od velike koristi.

Linker
27. travanj 2024 07:00