Rad desne strane mozga možete poboljšati raznim oblicima umjetničkih izričaja i kreativnog rada - pjevanjem, sviranjem, crtanjem... ili motoričkim vještinama.
 Foto: iStock

Jesmo li svi mi potencijalni geniji?

Glavna žlijezda endokrinog sustava, epifiza, sjedište je čovjekova unutarnjeg znanja, intuicije i mentalnih sposobnosti. Njena osnovna hrana je sunčeva svjetlost, što je čini jedinstvenom jer dobiva energiju direktno preko očiju, dok je ostale žlijezde dobivaju indirektno od tijela.

U starogrčkom svetištu i proročištu u Delfima stoji misao "Gnothi seauton" što u prijevodu znači "Spoznaj samoga sebe". Taj prastari natpis govori o važnosti spoznaje vlastitog potencijala i veličine te o spoznaji vlastite prirode. Svaki čovjek posjeduje neograničen potencijal unutar sebe, pa bi odgovor na pitanje "Jesmo li potencijalni geniji?" glasio da jesmo, jer svaki čovjek i jest u svojoj svijesti potencijalni genij.

Tko su oni i jesam li to i ja?

Geniji su ljudi koji su rođeni natprosječno inteligentni ili su razvili natprosječnu inteligenciju tijekom života. Njihova moć zapažanja veća je od one prosječnog čovjeka. Toliko je mnogo velikih umova i genija u povijesti čovječanstva, poput Leonarda da Vincija, Mozarta, Michelangela Buonarrotija..., koji su svojom darovitošću, radom te dubokim spoznajama i uvidima vječna inspiracija svima nama. Oni su ujedno primjer osoba koje su koristile natprosječan mentalni potencijal, a mnogi od njih poput Einsteina ili Tesle prakticirali su i tehnike za duhovni razvoj koje su im davale svježinu percepcije te pomogle da razviju svijest i nadarenost.

Mistika unutarnjeg znanja

Mistiku čovjekovih mentalnih sposobnosti, unutarnjeg znanja i intuicije poznavali su i narodi drevnih kultura od Maja i Inka, preko Grčke i Egipta, pa sve do Kine i Indije. Ona govori o vrlo kompleksnom spletu našeg živčanog sustava, kao i činjenici da je naša desna polutka mozga intuitivna, dok lijeva više misli, te o tome koliku važnost ima endokrini sustav i njegova glavna žlijezda epifiza, za koju danas znanstvenici tvrde da je samo sjedište čovjekova unutarnjeg znanja, intuicije i mentalnih sposobnosti. Epifiza je zrnasta žlijezda češerastog oblika, smještena duboko u našem mozgu i povezana s talamusom dvama živčanim i jednim optičkim vlaknom. Reagira i djeluje putem svjetlosnih signala, zbog čega se u današnje vrijeme moderne znanosti smatra ostatkom "trećeg oka". Mnoge kulture svijeta slave je kao simbol spoznaje i istine, kao što možemo vidjeti i u starom prikazu grčkih legendi koje govore o "oku duše", "oku Šive" u hinduističkoj ili "oku Horusa" u egipatskoj tradiciji.

Baš kao što postoje organi njuha, okusa, vida, dodira i sluha, tako postoji i organ mišljenja, a to je epifiza. Možemo reći da očima vidimo svijet, dok ga epifizom shvaćamo.

Francuski filozof René Descartes, poznat po uzrečici "Cogito, ergo sum" (Mislim, dakle postojim), među prvima je govorio o tome u svojoj knjizi "Traité de l’Homme" iz 1664. godine, postavljajući tezu da je epifiza glavna poveznica uma i tijela.

Aktiviranje epifize

Endokrini sustav, koji je uz živčani najvažniji sustav našeg tijela, proizvodi i luči oko 140 kemijskih supstanci (hormona) u krv te upravlja svim tjelesnim funkcijama putem krvnih žila kao informacijskih kanala, baš kao što živčani sustav koristi mrežu živaca za upravljanje informacijama. Pinealna žlijezda (epifiza, čije ime potječe od latinske riječi glandula pinealis zbog oblika koji podsjeća na češer) uz pituitarnu žlijezdu (hipofizu) najvažnija je endokrina žlijezda u tijelu.

Foto: iStock
Jeste li znali da je i Einstein meditirao?

Veličine samo pet do osam milimetara u prosječnog čovjeka, smjestila se između dvije moždane polutke, iza i iznad pituitarne žlijezde. Njena osnovna hrana je sunčeva svjetlost, što je čini jedinstvenom jer dobiva energiju direktno preko očiju, dok je ostale žlijezde dobivaju indirektno od tijela.

Čak 75 posto svjetlosti preko hipotalamusa putuje u pinealnu žlijezdu i tako je potiče da u mozak i krv luči hormon serotonin, poznat kao hormon sreće, i melatonin koji potiče regeneraciju organa i kvalitetu odmora. Možete probuditi svoj mentalni potencijal aktiviranjem pinealne žlijezde tako da svakodnevno provodite barem tridesetak minuta izlažući se direktnom sunčevom svjetlu, jer na pravilan rad ove žlijezde utječe primjerena izloženost svjetlosti.

Neiskorišteni dio mozga

Ako ste se ikada bavili vježbama joge, vjerojatno ste čuli i za gledanje plamena svijeće, odnosno trataku. Svrha ove vježbe usredotočiti je um na jednu stvar (poput plamena svijeće) čime kreativna i mentalna snaga raste. Stoga je trataka odlična za jačanje koncentracije i snagu volje. Osim toga, ova vježba poboljšava vid i blagotvorno djeluje na oči.

Znanstveno je dokazano da prosječan čovjek koristi samo pet posto mozga, dok genijalci koriste čak 13 posto. Neiskorišteni dio je zapanjujuća nepoznanica budući da znamo da se ljudski mozak sastoji od 12 milijardi stanica i da svaka od tih stanica ima 500.000 mogućih veza. Uz leđnu moždinu i velik broj neurona (živčanih stanica) ovaj organ glavni je komunikacijski sustav u našem tijelu, upravlja našim svjesnim i automatskim funkcijama, kontrolira misli i emocije te služi mnogim aspektima komunikacije. Za našu su percepciju zaslužne obje polutke mozga, mada je općepoznato da je desna ta koja razmišlja intuitivno i kreativno, odnosno lateralno, dok je lijeva logička, odnosno razmišlja racionalno i linearno. Istraživač Tony Buzan proučavao je znamenite kreativne genijalce, pa tako i slavnog Alberta Einsteina te je ustanovio da je, iako je bio slabiji učenik i veliki sanjar kojeg su čak izbacili iz škole, bio privučen svijetom matematike i fizike podjednako kao i maštovitim Michelangelovim radom, pa njegov životni rad i velika otkrića pokazuju da je važno harmoniziranje obje sfere mozga. Einstein je bio poznat i po tome što je redovito meditirao. Meditacija daje svježinu percepcije i uma u svakodnevnoj aktivnosti.

Razvoj mentalnog potencijala

Ljudski um je kao padobran - djeluje jedino ako je otvoren.

- Albert Einstein

Foto: iStock
Osnovna hrana epifize je sunčeva svjetlost, što je čini jedinstvenom jer dobiva energiju direktno preko očiju.

Zbog problema kalcifikacije i postupnog atrofiranja epifize kod odraslih um postaje izrazito materijalan, grub i intelektualan, a zbog preopterećenosti informacijama u današnje ubrzano i stresno vrijeme naš živčani sustav postaje napet, a veze u mozgu slabe. Svaki čovjek posjeduje neograničen potencijal unutar sebe. Znanost je dokazala da možemo ojačati fizičku strukturu i povećati gustoću dijelova mozga, aktivirati neurone, čime se harmonizira prijenos električnih impulsa, samim time i osvijestiti njegove uspavane dijelove poboljšavajući tako pamćenje, koncentraciju, mentalni potencijal i intuiciju.

Poboljšati rad desne strane mozga možete kroz bilo koje oblike umjetničkih izričaja i kreativnog rada - pjevanje, sviranje, crtanje, ili kroz motoričke vještine - tenis, badminton, borilačke vještine, jogu jer one stimuliraju našu intuiciju i mentalne sposobnosti. Divine Energy Park održava tečajeve za poboljšanje kvalitete života, za rješavanje stresa i razvoj mentalnog potencijala na kojima polaznici mogu naučiti više o vježbama disanja, meditaciji i tehnikama razvijanja mentalnog potencijala.

Kako se meditira

Znanstveno je dokazano da se meditacijom usporava proces starenja mozga, potiče rad neurona pa time i stvaranje impulsa, veza i procesa mišljenja te se povećava inteligencija. Meditira se zatvorenih očiju i u udobnom sjedećem položaju dva puta dnevno, ujutro i predvečer, 15 do 20 minuta te se mentalno u sebi ponavlja zvuk (mantra) koji se dobije od kvalificiranog učitelja.

Linker
17. travanj 2024 23:38