Koji je vaš odgovor?
 Getty Images/iStockphoto
saznajte odmah

Je li moguće pomoću samo jednog pitanja otkriti čuči li u vama psihopat?

Odgovora može biti mnogo, ali samo jedan je 'točan'

Psihopatija je vrsta poremećaja osobnosti, a psihopat je osoba koja nema empatije i osjećaja za druge, sebičan je, ne osjeća krivnju, moralne vrijednosti mu ne znače ništa, sklon je manipuliranju drugima, uz to, često je dobro uklopljen u društvo...

Definicija nije čvrsta, jer postoji mnogo psihopatskih karakteristika i ne moraju sve biti prisutne kod jedne osobe, niti moraju biti jednako izražene.


Traži se jedan odgovor

Zato što je tako 'neuhvatljiva', mnogi se trude proniknuti u psihopatsku osobnost. Među takvim pokušajima je i test koji ima samo jedno pitanje. Odgovora može biti mnogo, ali samo jedan je 'točan', odnosno samo jedan navodno otkriva psihopata.

Evo pričice i pitanja:

Djevojka je na sprovodu svoje majke ugledala mladića kojeg nije poznavala. Odmah je pomislila da je fantastičan, muškarac o kakvom je oduvijek sanjala, i zaljubila se u njega do ušiju. Nekoliko dana kasnije ubila je vlastitu sestru. Pitanje glasi: zašto? Dobro razmislite.


Što ako ste odgovorili 'točno'

Ako ste pomislili da se riješila sestre jer joj je bila konkurencija kod tog mladića, dobro je, niste psihopat, kažu rješenja. Ako ste pomislili da je ona zapravo ubila majku, pa potom i sestru koja je to otkrila, opet je dobro.

Odgovor koji otkriva psihopata glasi: Ubila je sestru jer se nadala da će mladić doći i na njen sprovod.

I što ako ste tako odgovorili? Nemojte paničariti. Ovaj test, koji se već neko vrijeme vrti po internetu, nije valjan za postavljanje bilo kakve dijagnoze, ocijenili su mnogi stručnjaci, i ni u kom slučaju ne otkriva psihopatiju. Psihopatija je složeno stanje i ne može se potvrditi niti negirati jednim pitanjem.


Najzloćudniji oblik narcizma

Američki psiholog dr. George Simon komentirao je:Postoji specijalni upitnik po kojem posebno educirani i certificirani kliničari mogu po povijesti ponašanja osobe i rezultatima na upitniku zaključiti da bi se osobu moglo smatrati vjerojatno psihopatskom. Esencija psihopatije je nesposobnost za empatiju, toliko ekstremna da vodi do bezosjećajnog, bezdušnog i nemilosrdnog zloupotrebljavanja drugih ljudi. U biti to je najzloćudniji oblik narcizma. Potpuna psihopatija je relativno rijetka pojava, ali različiti stupnjevi i manifestacije narcizma sigurno su mnogo uobičajeniji i u porastu su”.


ČITAJTE I: OTKRIJTE PSIHOPATA U SVOJOJ OKOLINI Jedan znak ih posebno odaje. Obratite pažnju, iznenadit će vas...

Linker
25. travanj 2024 18:42