Getty Images
najbolji prijatelji

Istraživanje pokazalo: Psi nas sve bolje razumiju

Što više poznaju osobu, mogu bolje pročitati i predvidjeti njeno ponašanje. Njihovo razumijevanje nije rezultat istreniranosti, kako se često misli, nego im je to urođeno

Svaka generacija pasa sve više razumije i bolje može predvidjeti ponašanje čovjeka, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Abertay ističući kako sposobnost pasa da razumiju čovjeka nije rezultat istreniranosti, nego je urođena.

Uzgoj i genetska selekcija pridonijet će njihovoj sve uspješnijoj vještini da nas razumiju. Promatrali su 24 psa, među kojima su bili i oni istrenirani i oni koji nikada nisu trenirani. Na neizgovorene naredbe reagirali su jednako, a više je do izražaja došla činjenica da su oni koji su dobro poznavali osobu koja izdaje naredbu to mogli učiniti još brže.

Što su više upoznavali određenu osobu, tj. što su joj posvećivali više pažnje, mogli su bolje "pročitati" i predvidjeti ponašanje te osobe.

Ranija su istraživanja pokazala da psi imaju mehanizam za procesiranje riječi, odnosno da poznate riječi razumiju neovisno o intonaciji, a obrađuju ih u lijevoj moždanoj polutki, dok emocije i intonaciju obrađuju u desnoj polutki mozga, baš kao i ljudi.

Linker
25. travanj 2024 00:35