SHUTTERSTOCK
Odluka

Devet navika koje mogu potpuno transformirati vaš život do kraja godine

Postavljanje jasnih ciljeva, prepoznavanje okidača i pronalaženje alternativnih ponašanja dodatno jačaju navike i osobni rast

Navike su ponavljajući obrasci ponašanja ili rutine koje ljudi s vremenom razvijaju. Ta ponašanja mogu biti i pozitivna i negativna i mogu imati značajan utjecaj na život, zdravlje, produktivnost i opću dobrobit osobe. Odluka i kretanje u usvajanje zdravih naivka na početku može predstavljati izazov, ali jednom kad ih usvojite, postat će dio vaše rutine. Sljedeći ih, već u sljedećih nekoliko mjeseci vidjet ćete drastične promjene - fizičke i mentalne.

U nastavku ćemo nabrojiti dobre navike koje je vrijedno usvojiti:

1. Rano buđenje

Po jutru se dan poznaje, kaže narodna poslovica. Doista i je tako. Jednom kad vam uđe u naviku rano ustajanje, imat ćete dojam da ste iskoristili svoj dan do maksimuma. Osim toga, oni koji rano ustaju obično su produktivniji jer imaju vrijeme za isplanirati svoj dan. Na kraju, izlaganje prirodnom jutarnjem svjetlu može pomoći u povećanju energije za dan te poboljšati kvalitetu sna i općeg zdravlja.

2. Vođenje dnevnika

Pisanje osvrta na provedeni dan je također dobra navika. Zapisivanje kratkih crtica onoga što vam se dobro dogodilo i u čemu ste uživali, ali i oni događaji koji su vas nečemu naučili dodatno vas gradi kao osobu. Vođenje zabilješki bilo bi dobro raditi na kraju dana, no ako ne možete tad, odvajanje za refleksiju u bilo kojem djelu dana je jednako dobro.

image
SHUTTERSTOCK

3. Tjelovježba

Odvajanje sat vremena u danu za tjelovježbu između brojnih dobrobiti povećava kvalitetu sna, poboljšava zdravlje srca i vaše mentalno zdravlje. Bilo da je to brzo hodanje, trčanje, teretana ili pilates. Sve što vam odgovara, dobro je za vaše psihofizičko zdravlje. Zato, nemojte si uskratiti ovu uistinu dobru naviku.

4. Vrijeme za tišinu

Sigurni smo da postoje trenuci u danu u kojem posebno cijenite tišinu. Trenuci u kojima se možete ponovno posvetiti sami sebi. Naime, autonomni živčani sustav se smiruje kad sjedimo u tišini. Duboko disanje usporava otkucaje srca, a brige kojima smo zaokupljeni, polako nestaju iz našeg uma.

image
SHUTTERSTOCK

5. Pola sata u prirodi

Boravak u prirodi dokazano nas čini sretnima. Šetnja lijepim krajolicima može pružiti osjećaj svrhe i smisla života, ali i duševni mir.

6. Čitanje knjiga

Samo 10 stranica dnevno, dovest će vas od milijun pročitanih riječi godišnje. Navika čitanja donosi bogatstvo znanja, izoštravanje kognitivnih funkcija i proširuje razumijevanje svijeta. Potiče empatiju i izvor je opuštanja i mentalne stimulacije. Uz dobru knjigu možete pobjeći od svakodnevnog stresa.

image
SHUTTERSTOCK

7. Stjecanje nove vještine

30-minutno učenje novih vještina će vas također obogatiti novim znanjima i kognitivnim funkcijama. Danas postoje mnogi online tečajevi koji vam mogu pomoći u stjecanju ove korisne navike.

8. Higijena sna

S početka može biti kao nemoguća misija. Okretanje u krevetu širom otvorenih očiju čekajući kad će vam se početi spavati, može se činiti kao gubitak vremena. Ipak, nemojte odustati. Stvaranje navike našeg unutarnjeg sata, odnosno vremena kada ćemo leći u krevet je izuzetno bitna. Među ostalim, jača imunitet te osigurava dobro psihofizičko zdravlje.

9. Voda

Konzumacija vode je važna radi pravilnog rada svih funkcija unutar našeg organizma. Pijenje vode 30 minuta nakon obroka umjesto slatkih i gaziranih pića, pomoći će vam održati zdravu tjelesnu težinu te smanjiti neželjeni unos dodatnih kalorija.

Linker
25. travanj 2024 19:17