Djeca se obožavaju igrati u kuhinji, no uvijek im dajte novu spužvicu jer su stare leglo zaraze.
 Foto: iStock
Ne štedite na čistoći

Greške koje morate prestati raditi u svom kućanstvu

Daska za sjeckanje ima čak dvjesto puta više fekalnih bakterija od WC školjke, a spužvice kojima peremo posuđe su leglo bakterija. Da ne ugrozite zdravlje morate ih redovito prati i dezinficirati te često mijenjati.

Nakon što počistimo stan sve bi trebalo biti čisto, uredno i zdravije. No, nije uvijek tako. Neke stvari koje ponavljamo svakodnevno činimo krivo i samo pogoršavamo stvar. Reader's Digest donosi pogreške koje radimo u kućanstvima, a trebali bi pod hitno prestati.

  • Koristite prljave spužvice - Žene se ponekad šale kako nikad nisu mislile da će se u svojim srednjim godinama tako veseliti kad promijene spužvicu u kuhinji. Priznajem da i ja osjetim nekakvo olakšanje u tom trenutku. I nismo lude. Velik broj bakterija nalazi se upravo na spužvama i ostalim krpicama za čišćenje, koje zapravo prerijetko mijenjamo. Ako se krpice dobro ne operu nakon korištenja, sa sapunom i toplom vodom, sve bakterije će završiti na vašim rukama, a zatim u vašim očima i ustima. Ne štedite na spužvicama!

  • Ne čistite madrace - Madraci su raj za grinje i bakterije, koje su najčešći uzrok alergija. No, čistimo ih vrlo rijetko. Stručnjaci preporučuju njihovo čišćenje jednom mjesečno. Vanjski sloj operite u vrućoj vodi i dobro osušite. Još je bolje ako imate parni usisavač.
  • Nemate plan čišćenja - Da ne morate dvaput čistiti istu stvar, organizirajte se. Primjerice, ako najprije očistite podove, a zatim kuhinjske elemente ili stolove, riskirate da sve mrvice padnu na pod. Onda opet morate čistiti pod. To uistinu nema smisla.

  • Ne dezinficirate dasku za sjeckanje - Daska za sjeckanje ima čak dvjesto puta više fekalnih bakterija od WC školjke! Nakon što je operete u kipućoj vodi, prebrišite je s octom i ostavite preko noći. Kao korak više poprskajte je alkoholom ili nekim drugim sredstvom za dezinficiranje. Također, za piletinu koristite posebnu dasku jer to meso ima bakterije koje treba termički obraditi. Tako npr. ako nakon piletine režete voće i jedete ga sirovo dolazite u opasnost od zaraze.

  • Ne koristite vruću vodu za pranje odjeće - Nije da ćete propasti ako stavite rublje uvijek prati na 70 stupnjeva C. Jedna belgijska studija pokazala je kako se bakterije s odjeće lako prenose na odjeću bez bakterija, ako je voda u kojoj se zajedno peru prehladna.
  • Ne čistite kantu za smeće - Iako redovito iznosite smeće, vaša kanta za smeće je leglo bakterija ako ju redovito ne perete. Bakterije ostaju na dnu, iako vjerojatno koristite vreće za smeće.
Linker
20. travanj 2024 14:10