Gledaj, ali ne kupuj!
 Getty Images
financijska pravila

Ako vam novac 'prolazi kroz prste' i ne uspijevate ništa uštedjeti, vrijeme je za ovih pet trikova

Nerijetko, naše financijske nevolje nisu uzrokovane time koliko novca imamo, nego načinom na koji taj novac koristimo.

Svi mi imamo neke svoje snove, a većinu tih snova zahtijevaju i mnogo novaca. No, ono što većinu nas još uvijek muči jest kako ispravno koristiti novac kako bismo dovoljno uštedjeli. Da, štednja novca je oblik umjetnosti koji također treba naučiti.

Ako naučimo kako baratati novcem, naši snovi mogu prestati biti samo snovi i mogu se početi ostvarivati. Nemojte odmah okretati očima, zaista postoje pravila koja vam mogu pomoći.

Nerijetko, naše financijske nevolje nisu uzrokovane time koliko novca imamo, nego načinom na koji taj novac koristimo. Malo smo kopali i našli nekoliko pravila o uštedi novca. Zaista ih ne škodi isprobati. Stručnjaci tvrde da pale!


Stvarna cijena proizvoda

Ponekad upadamo u nevolje kada pokušavamo uštedjeti novac. Naravno, postoje osnovne stvari koje svakodnevno koristimo i trebali bismo pokušati uštedjeti na njima. Ali kad kupujemo jeftine stvari koje su loše kvalitete, ispada da te stvari stalno kupujemo.

Naravno, trebamo donositi odluke na temelju toga koliko novca imamo, ali ne smijemo zanemariti činjenicu da stvarni trošak proizvoda nije njegova cijena, nego koliko tu stvar koristimo.

Da bude konkretniji, evo formule: trošak proizvoda = cijena / koliko puta ste ga koristili. Tu formulu trebate koristiti svaki put kada želite obaviti važnu kupnju.


Odredite dnevni budžet

Planiranje troškova jedan je od najvažnijih pravila za upravljanje budžetom. Pokušajte ograničiti iznos novca koji trošite svaki dan. To će vas spriječiti da bacate na novac na gluposti i odlaske u dućan da kupite 'samo nešto slatko'.

Svaki put kada poželite nešto kupiti, zapitajte se je li vam ta stvar zaista? Možete uvesti 30-dnevno pravilo, koje od vas zahtijeva da se strpite toliko dana i ako je želja ili potreba za tom stvari i dalje jaka - onda si kupite. U 30 dana imat ćete dovoljno vremena razmisliti o toj stvari koju biste kupili, cijeni, načinu na koji ćete platiti i tome koliko će to smanjiti vaš mjesečni budžet. Naravno da si s vremena na vrijeme moramo malo ugoditi, ali ako trebate 'stegnuti kesu' impulzivna kupnja nije trenutačno za vas.


Optimizirajte najveće troškove

Ako pratite svoje troškove, znate što treba optimizirati. Možda mislite da vas gablec ne košta puno, ali ako počnete pratiti, vidjet ćete da je to najveći trošak koji imate.

Vjerojatno ni ne primjećujte koliko nova trošite na kavu i kako svaki vaš posjet shopping centru završi kupnjom neke 'sitnice' koje se nakon dva dana niti ne sjetite. Probajte pronaći rupu u svojim financijama.

Ako uspijete, novac koji taj dan niste potrošili na četvrtu kavu - stavite u kasicu.


Odaberite osobu koja je odgovorna za obiteljski budžet

Kada u obitelji nema osobe koja je odgovorna za proračun, mnogo novca se troši. Ali ako se jedan od supružnika bavi novcem bolje od drugog, možda bi bilo bolje ta da osoba obavlja veće kupnje. I u dućan uvijek idite s popisom. Ne samo da ćete izbjeći visoke račune, nego je i manja šansa da ćete zaboraviti kupiti nešto što vam je doista potrebno


Izračunajte profitabilnost

Izračunajte koliko dnevno zarađujte, a zatim - koliko novca ćete potrošiti na prijevoz, hranu, kupnju i druge stvari. Uobičajeni raspon trebao bi biti taj da su vaši prihodi za 30 posto veći od dnevnih troškova.

Ako je broj manji od 30 posto, vrijeme je da razmislite o smanjenju troškova.


ČITAJTE I:

Linker
08. svibanj 2024 17:00