Plešite kroz život - zabavno je i zdravo!
 Foto: iStock
Zdravlje mozga

6 iznenađujućih moći terapije plesom

Različiti aspekti plesa kao što su glazba, vježbe i druženje postižu nevjerojatne učinke.

Glazba, pokret i dodir temelj su principa programa Rhythm Break Cares (RBC) Dance for Demence.

Prema američkoj udruzi plesne terapije, terapija plesnim pokretima definirana je kao "psihoterapijska upotreba kretanja kao proces koji potiče emocionalnu, kognitivnu i fizičku integraciju pojedinca". Posebno kod ljudi s poremećajima povezanim s demencijom, Alzheimerom, tjeskobom, frustracijom i strahovima.

Terapija plesom svestrani je oblik terapije utemeljen na ideji da su gibanje i emocija međusobno povezani. Kreativni izraz plesne terapije može potaknuti komunikacijske vještine i dinamičke međuljudske odnose, pokazala su istraživanja. Različiti aspekti plesa kao što su glazba, vježbe i druženje postižu nevjerojatne učinke.

1) Povećava se količina endorfina u mozgu, što rezultira opuštanjem.

2) Plesna terapija rješava problematična ponašanja kao što je agresija, koja je česta kod osoba s demencijom. Pomaže osobi da se smiri, ohrabri, ojača samopouzdanje i samopoštovanje.

3) Regenerativna moć plesa - omogućuje bolju ravnotežu i koordinaciju, poboljšava motoričke vještine.

4) Omogućuje veće izražavanje neverbalne komunikacije jezikom tijela, povećava samopouzdanje i samopoštovanje.

5) Osobe u kasnoj fazi demencije često su uznemirene i frustrirane. Uključivanje u pjevanje, ritam, ples, tjelovježbu i druge glazbene aktivnosti pomaže usmjeravanju pažnje i svojevrsnoj koncentraciji, a to pak potiče sjećanja.

6) Kod plesa je važna emocionalna blizina. Naime, demencija "krade" povezanost i ljubav prema bližnjima, a pokazalo se da se u duljoj terapiji plesom osjećaji mijenjaju iz negativnih u pozitivne, čime se poboljšava ukupna kvaliteta života.

Linker
26. travanj 2024 19:54