Iskreno, žao mi je mladih koji se opijaju i darovanim životom lutaju besciljno...
 Foto: Istock
Mladi i alkohol

Nisu ni društvo, a ni škola krivi što nam djeca piju...

Nije istina da mladi piju (puše ili drogiraju se) jer ih je društvo pokvarilo. Štoviše, najlakše je raznorazne cirkuse i drame komentirati pitanjem: 'Jesu li vas to u školi naučili?', pa krivce tražiti među drugima.

Maturalna putovanja, koncerti, norijada, silni ljetni partiji, ... izmjenjuju se svake godine u krug. Sve dolazi i prolazi, samo alkohol ostaje. I teče u potocima.

Kakva je ova današnja mladost, bune se stariji zaboravljajući svoje lude godine i silne stolitre popijenog vina i rakije.

Ma di ćeš ti usporedit' naše domaće vino s ovim današnjim kupovnim, nastavljaju dalje uvjerljivo anđeli kao da se alkohol iz kućne radinosti ne broji u alkohol.

Nisu današnji mladi ništa lošiji od nas prije 20, 30 ili 50 godina. Štoviše, čak mi ih je i žao jer mnogi nigdje niti ne izlaze. U moje doba grad je petkom uvečer bio krcat mladosti, a subota je bila rezervirana za disco. Kreni plesat' oko 11 pa udri bez stajanja do fajronta.

Bilo je i onda alkohola. Lagala bih kada bih to zanijekala, no dame nikada, ni pod razno, nisu držale bocu pive u ruci, a nalokat' se mortus pijan bilo je ispod svake časti.

Tko je kriv?

Nije istina da mladi piju (puše ili drogiraju se) jer ih je društvo pokvarilo. Štoviše, najlakše je raznorazne cirkuse i drame komentirati pitanjem Jesu li vas to u školi naučili? pa krivce tražiti među drugima. Iako sam srećom samo kratko radila u srednjoj školi, svega sam se nagledala.

Moji učenici bi već u srijedu sastavljali popis što će tko piti za vikend. A zašto ne bi uživali? Bakama i djedama u jesen pretekne love od cimer fraja pa za kraj sezone velikodušno nagrade svoje nasljednike. Dobro pamte kako su ih ono jednom spasili pokazavši gostima gdje je plaža.

Samo vi dragi moji tako nastavite pa ćete se onda čudom čuditi na što su došla ona nekoć krasna djeca. Do kad ćete kupovati njihove osmjehe izdašnim džeparcem, a istodobno potiho negodovati kako su uvijek nezadovoljni i nezahvalni?

Iskreno, žao mi je mladih koji se opijaju i darovanim životom lutaju besciljno. Nisu oni jadni nimalo krivi. Nije ih uništilo ni loše društvo ni televizija, a još manje škola. Uništila ih vlastita obitelj. Dobro ste pročitali. Obitelj!

Postoji li rješenje?

Djeca i mladi vape za radom i obvezama, iako to ne znaju reći. Angažirajte ih ovo ljeto kako god jer oni su puni energije koju jednostavno moraju nekako potrošiti. Ako nisu turbo aktivni preko dana, naravno da će onda noću raditi nerede. A što drugo očekivati? Osim toga, kada sami zarade džeparac, sigurno ga neće propiti.

Iako mi je karijera u školi bila kratkog vijeka, dobro sam profitirala (naravno,ne financijski). Naučila sam da mladima uvijek valja dati malo izazovnije zadatke. Ono što im je lako im je u isto vrijeme i dosadno. Živa tlaka.

Ne treba ih žaliti. Radom stječu samopouzdanje i ono potrebno svoje ja. Uz samopouzdanje svi mogući i nemogući izazovi modernog društva postaje mačji kašalj. Tada više nije važno niti gdje su niti u kakvom su društvu jer je samopouzdanje učinkovitije protiv poroka od bilo kakvih zabrana. Mladima koji su ponosni na sebe alkohol, cigarete i droga postaju nezanimljivi i puko bacanje novca.

Nema brige da se na partijima neće vrhunski provesti. Ja sam sa svojim cjeloživotnim alkoholom od doslovno tri Baileysa i čašom crnog vina živući primjer.

Energetska pića

Iz godine u godinu tzv. energetska pića sve su popularnija. Posebice među mladima. Obično sadrže kofein, taurin, vitamine, biljne ekstrakte, šećer ili sladila. Reklamiraju se da podižu energiju i koncentraciju te poboljšavaju sportski učinak.

Iako zdravi ljudi bez problema mogu tolerirati umjerenu količinu kofeina, njegov unos u velikoj količini može potencirati epileptični napad, oštećenja jetre i bubrega, mučninu, probleme s disanjem i radom srca, psihozu te moždani udar; čak i sa smrtnim ishodom.

Posebno su osjetljiva djeca kojima se ova pića ne preporučuju. Eksperimentiranje ih može skupo stajati.

Linker
25. travanj 2024 22:27