Doručkujte najkasnije 2 sata nakon ustajanja...
 Foto: Istock
Šok na vagi

Držite se ovih 8 pravila i detoks vam sigurno neće ni trebati

Sezona detoksikacije je čisti rezultat grižnje savjeti zbog blagdanskog prejedanja.

Došla nam je nova godina. Još ćemo se nekoliko dana gušiti u čupavcima, zimskoj, čvarcima i francuskoj, a onda, po starom dobrom običaju, nastupa sezona detoksikacije.

Jedi kume dok je još vakat. Uskoro će svenarodno preobraćenje na zdravi život. U ponedjeljak svi postajemo fina gospoda. Na meniju će biti samo blitvica, mrkvica i vodica. Rakije više nema ni za lijek, a pečeno i čvarke jest će još samo oni tamo seljaci.

Grižnja savjesti

Sezona detoksikacije je čisti rezultat grižnje savjeti zbog blagdanskog prejedanja. Vjerojatno se nećete složiti sa mnom no jednostavno nemam drugo objašnjenje za siječanjsku opsjednutost razno-raznim čajevima, wellness tretmanima, veganstvom, saunama i inom detoks modom. Sve u svemu, ako niste u detoksu, vi očito niste, rekli bi Korčulani, kako se hoće.

Zaključili ste već ovih godina da sam ja malo na svoju ruku. Nikako kako se hoće pa o detoksu ne mogu govoriti iz prve ruke. Što se mene tiče, slobodno Marić i Kujundžić mogu sutra opalit' dodatne poreze na žestoko, duvan, slatkiše i gazirano.

Živeći život bez alkohola, cigareta, kolača, kole, svakojakih instant čuda i koje čega sve još ne, ja sam na doživotnom detoksu.

Volimo jesti i gotovo

Ali, ruku na srce, narod smo koji voli jesti, da ne rečem prežde… se. Starijim je generacijama prejesti se pojam blagostanja. Prvi na listi su naravno janjetina, odojak, šunka, pršut i vino. Svega mora biti obilato. Nek' se vidi da se ima. Mlađima su pak top pizza, ćevapi, topli, dobar stari mek i naravno kola… Jesti vani svima je stvar prestiža jer kuhaju još samo staromodne babe.

A upravo bez umjerenosti u jelu i tog staromodnog kuhanja nema zdrave prehrane. Uzaludna je inače svaka priča o detoksu.

Treba li biti baš tako?

Bilo kako bilo, neke su navike kod nas jednostavno konstanta. I 6. ožujka i 17. lipnja ili 30. prosinca, pred fast-foodovima je uvijek ljudi. Ma jasno je meni da se ponekad (čitaj 4 - 5 puta godišnje) ne stigne skuhati ručak pa se jede nešto s nogu. Ali sada, u ovo blagdansko vrijeme, kada kući imamo obilje svega, kupovati tople, pizze sumnjive kvalitete ili hot-dog mi je stvarno van svake pameti. Čista je besmislica nakon davljenja u fast-foodu govoriti o detoksu. Dragi moji, kanite se tih čuda pa vam detoks neće ni trebati.

E da. Nema se vremena za kuhanje, čujem svako malo. I opet prihvaćam da je 3 sata potrošiti na kuhanje ručka luksuz.

Međutim, ne pravi se pašticada s domaćim njokima svaki dan niti svaki dan na ručak dolazi voljena svekrva. Skuhati izvrstan ručak može se u 1.5 sat. Tko god može pola jutra biti na kavi, taj ima vremena i za kuhanje.

Recite mi da nije tako. Ili su možda beskonačno ispijanje kave i tračanje važniji od dobrog domaćeg ručka.

Što je rješenje?

Uzeti čarobni štapić (imena kuhača) u ruke i krenuti kuhati od nule. To naravno ne znači istresti u ključalu vodu instant prah za juhu, promiješati i servirati. Znači to oguliti i luk i tikvice i mrkvu pa ih propirjati pa doliti vode pa kuhati pa izmiksati. Ima tu posla dobrih 40 minuta. Pitanje je samo što nam je u životu važno. Osobno nisam od onih koji žive da bi jeli no stalo mi je da ono što pojedem bude kako Bog zapovijeda. Sve ostalo mi je promašaj i bacanje novaca.

Evo mojih prehrambenih pravila. Već sam ih spomenula barem 25 puta no mali podsjetnik nije na odmet. Držite ih se i detoks vas sigurno neće trebati.

  1. Jedite doručak, ručak i večeru te male užine (voće).
  2. Doručkujte najkasnije 2 sata nakon ustajanja, ručajte između 12 i 14 h, a večerajte do 20 h.
  3. Polovica hrane koju pojedete za ručak i večeru neka bude povrće, četvrtina nešto proteinsko (meso, riba, jaja ili sir), a četvrtina nešto škrobasto (riža, tjestenina, kruh, zob, ječam, heljda …).
  4. Ne jedite gotovu i polugotovu hranu (npr. zamrznuto meso u umaku i instant juhe), salame, paštete, hrenovke i kobasice.
  5. Za začinjanje hrane koristite začine koje vidite što su (sol, papar, bosiljak, mažuran, lovor, ružmarin, peršin, majčinu dušicu…), a nikako gotove dodatke jelima.
  6. Pozdravite se sa slatkišima (bombonima, čokoladama, gotovim šarenim žitaricama za doručak, voćnim jogurtima ...)
  7. Ne pijte gotove sokove s dodanim šećerom, alkohol i gazirana pića već uglavnom vodu i nezaslađene čajeve.
  8. I naravno, budite tjelesno aktivni svaki dan.

Što ja jedem možete pogledati na mome profilu EatToSlim.

Linker
28. travanj 2024 10:18