Jeste li ga probali?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
moćna biljka

Zašto motar? Odličan za detoksikaciju, koristan za probavu, smiruje grčeve, a koristi se i kao diuretik

Sadrži prilične količine vitamina C, vitamine B skupine, flavonoide i kumarine (aminokiseline biljnog podrijetla) te različite mikrominerale


U pukotinama stijena, gdje se zadržavaju more i tragovi zemlje, rastu grmovi mesnatih listova specifične zelene boje. Motar, to samoniklo bilje koje još zovu matar i petrovac (lat. Crithmum maritimum L.), oduvijek se koristi u mediteranskoj prehrani zbog svoje gastronomske posebnosti, ali i neupitnih zdravstvenih koristi za ljudski organizam. Za njega doista možemo reći da raste iz kamena, zalijevan morskom pjenom. Motar ne treba slatku vodu i upravo to što ga oplahuju morske kapljice čini ovu biljku nutritivnom bombom.

Sadrži prilične količine vitamina C, vitamine B skupine, flavonoide i kumarine (aminokiseline biljnog podrijetla) te različite mikrominerale.


Idealan za detoks

Iznimno snažna, ali sitna biljka savršena je u detoksikacijskim dijetama, a koristi se kao diuretik (potiče izlučivanje tekućina), digestiv (koristan za probavu), karminativ (smiruje grčeve), depurativ (potiče čišćenje organizma). Kod male djece u manjim količinama može pospješiti apetit. Ubire se i priprema slično kaparima. Čak im je i okus sličan, iako je motar aromatičniji. Neki ga uspoređuju i s komoračem (Englezi ga čak i zovu morskim komoračem), no mnogo je gorči od njega. Okus se može opisati kao kiselo-slatko-gorak. I najmanje količine motara mogu jelo učiniti ukusnim i mirišljavim. Nezaobilazan je sastojak tradicionalnih marinada. Koriste se mladi, meki i sočni izdanci. Tvrdi listovi su gorki i nejestivi. Ukiseljeni motar može se kupiti u specijaliziranim trgovinama, a možete ga ukiseliti i sami.


Mladi motar

I danas je u našim krajevima najrasprostranjenija upotreba ukiseljenih listića mladog motara. U prošlosti su te listove pomorci nosili na svoja putovanja te ga jeli za dugih izbivanja na morskim pučinama. Naime, uz kapulicu i kapare motar je bio jedan od rijetkih i dragocjenih izvora vitamina C, koji je jamčio pobjedu u borbi protiv skorbuta. Prednost kiselog motara je postojanost i malen volumen, što je na brodovima bilo vrlo važno. Inače, motar se spominje čak i u Shakespeareovim djelima (u “Kralju Learu” pojavljuje se lik koji bere motar), jer je ta biljka bila izuzetno popularna u Engleskoj u to doba.

Posljednjih je godina, kada se vraćaju i postaju hit neke stare, zaboravljene i zanemarene namirnice, i motar ponovno postao popularan. Dodaje se u mnoga jela, stavlja u salate, a u svakom slučaju vrijedi ga kušati i obogatiti svoj jelovnik i znanje još jednom korisnom, zdravom biljkom.


Što je jestivo

Ako sami odlučite skupljati motar, ne zaboravite da su jestivi samo mladi izdanci, i to s nezagađenog prostora.

Linker
26. travanj 2024 15:40