SHUTTERSTOCK
Druga opcija

Zašto bi pekara morala biti jedina opcija? Ovih šest grickalica mogu upotpuniti vaš radni dan

Ponekad je teško dočekati ručak pa od jutra do podneva unesemo u tijelo razne grickalice za koje ustvari znamo da su loše za naše zdravlje ali i produktivnost

Povratak u realnost nakon rutine koju ste stekli tijekom godišnjeg odmora može biti zbunjujuća. Ritam dana i obveza se uvelike mijenja, a s njim i prehrana. Naravno da nije isto kada si pripremimo obrok u vlastitoj kuhinji i onaj na radnom mjestu, koji najčešće završi odlaskom u pekaru. Uz to, ponekad je teško dočekati ručak pa od jutra do podneva unesemo u tijelo razne grickalice za koje ustvari znamo da su loše za naše zdravlje ali i produktivnost tijekom dana.

Mali zalogaji popularni kao usputne grickalice doprinose gotovo trećini svih kalorija koje konzumiramo svaki dan.

Većina ovih grickalica su zapravo čips, razni krekeri, čokolade i ostalo. Ukratko hrana prazna bilo kakvom značajnom količinom vitamina, minerala ili biljnih spojeva, hrana koja pridonose debljanju. Međutim, ovisno o obrocima koje odaberete, ovi mali zalogaji mogu biti važan dio zdrave i uravnotežene prehrane koji vam pomažu u osjećaju sitosti te, istovremeno, smanjuju potrebu za prejedanjem. Studije pokazuju da kada se odlučite za cjelovitu hranu bogatu proteinima, vlaknima i cjelovitim žitaricama kao opciju grickalica, promičete kontrolu apetita i smanjujete mogućnost prekomjerne tjelesne težine.

Predlažemo nekoliko opcija zdravih grickalica

1. Maslac od kikirikija i štapići od mrkve

Uvijek je dobra ideja pokušati dodati više povrća vašoj prehrani kako bi tijelu osigurali potrebne biljne spojeve. Uranjanje sirovih štapića mrkve u maslac od kikirikija, zahvaljujući zdravim mastima i bjelančevinama koje maslac od kikirikija pruža, usporava probavni proces i daje vam osjećaj sitosti. Jedna jušna žlica maslaca od kikirikija osigurava četiri grama proteina i osam grama masti.

image
SHUTTERSTOCK

2. Zrnati sir

Svježi si je oduvijek imao zadovoljavajući omjer proteina koji povoljno djeluju na zdravlje kostiju. Stoga, možete uživati u svježem ili zrnatoj verziji sira samostalno ili mu možete dodati svježe voće. Ovime ćete svom tijelu osigurati 12 grama bjelančevina.

3. Čips od proteina i humus

Ako ste ljubitelj čipsa, znajte da više ne morate uživati samo u klasičnoj sorti krumpira, jer na tržištu postoje i zdravije opcije, pune proteina. Primjerice čips napravljen od sastojaka poput mahunarki. Uranjanje ovakve varijante u humus pruža vam energizirajuće ugljikohidrate i malo zasitnih vlakana.

image
SHUTTERSTOCK

4. Krekeri od sira i cjelovitih žitarica

Ljubitelji tvrdog sira znaju kako se ova namirnica savršeno slaže s drugom, slanim krekerima. Nažalost, krekeri za kojima najčešće posežemo na policama trgovina su izuzetno bogati kalorijama, a usput, siromašni hranjivim tvarima. Kako biste i dalje mogli uživati u ovim slanom zalogajima, možete napraviti vlastite krekere i to od jaja, psiliuma te mješavine suncokreta, sezama, lana i bučinih koštica. Na to dodajte krišku svog omiljenog tvrdog sira i uživajte u zasitnom bogatsvu okusa.

5. Tvrdo kuhana jaja

Jaja su izvor bjelančevina visoke kvalitete (šest grama proteina) te uključuju devet esencijalnih aminokiselina. Opsežna istraživanja pokazala su da jaja ne povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući nedavno ispitivanje na Harvardu koje je evaluiralo 32 godine podataka. Dok priprema jaja na bilo može biti fantastičan dodatak obroku, tvrdo kuhano jaje će nekima biti kompaktnije za ponijeti na posao. Možete mu dodati humus ili ga konzumirati zajedno s voćem ili orašastim plodovima.

6. Pistacije

Pistacije su biljni izvor cjelovitih proteina. Jedno serviranje pistacija ima isto toliko proteina kao i jaje, više vlakana od brokule (koja ima manje od dva grama vlakana), a dobar je izvor vitamina B6, fosfora, tiamina i bakra. Jedno serviranje sadrži oko 49 plodova pistacija.

Linker
25. travanj 2024 16:03