Bez grižnje savjesti ovakav desert možete dati djetetu za doručak ili nenadanim gostima.
 Snimila: Maja Brekalo
Delicious & Healthy by Maya

Zasladite se čokoladnom kremom od riže i lješnjaka

19. lipanj 2016.
Ostalo vam je riže od ručka ili možda samo želite za promjenu pojesti lagani desert - Maja Brekalo ima super ideju - ne zahtjeva puno vremena, a usto je i prefina!

Evo jednog pravog deserta koji je predivno kremast, a u njemu se nalaze samo zdravi i hranjivi sastojci. Totalno u kategoriji "guilt free" slatkiša :-)

Riječ je o kremi od riže i lješnjaka napravljenoj bez dodatka šećera i bez glutena i doista je prefina!

 

Odličan prijedlog za doručak

Čak je ponekad dam svojoj kćeri umjesto doručka ili večere jer u suštini je to integralna riža sa dodacima.

Snimila: Maja Brekalo
Ako niste ljubitelj čokolade s voćem, ovu kremu možete napraviti i na klasičniji način, s nasjeckanim lješnjacima ili bademima te komadićima čokolade.

Prvi put sam napravila ovakvo nešto prije par godina i to nekako slučajno. Baš nam se jelo nešto slatko, a imala sam nešto skuhane integralne riže od ručka. Pala mi je na pamet kremica, a s rižom sam sljubila ono što mi se u tom trenutku činilo da bi dobro išlo: lješnjake, kakao, kokosov maslac... and the rest is history :-)

 

Poigrajte se i vi

Od tad se kremica reinkarnirala u raznim verzijama, a evo je danas sa lješnjacima i čokoladom, servirana sa trešnjama i bobičastim voćem.

 

 

Napomene:

  • slobodno koristite bilo koje biljno mlijeko
  • možete dodati i cimet za jaču aromu
  • za jači čokoladni okus slobodno dodajte više kakaa
  • ako ne znate kako pravilno skuhati integralnu rižu (jer vam nije fina, jer uvijek ostane žilava, jer se nikad ne skuha dobro i sve slične probleme ;-) - brzo na dhmaya.com i u "Cooking Basics". Tamo ćete pronaći kako :-)
  • ako datulje nisu mekane, nasjeckajte ih i stavite u toplu vodu na pola sata da omekšaju jer bi u protivnom blender mogao imati problema s njima. Ja sam koristila "iranske hurme" koje su zaista jako, jako mekane.

 

A pratite me i na mom Instagram profilu gdje ćete pronaći još puno ovako jednostavnih, ali finih recepata!

Maja

1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
  2. Ako treba dodajte još malo mlijeka.
  3. Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.

Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.

Teme
Linker
18. prosinac 2020 02:17