SHUTTERSTOCK
Odlične alternative

Zamjena za preskupe šparoge: Sve nutritivne dobrobiti pronaći ćete i u ovih sedam povoljnih namirnica

Vezica šparoga košta vrtoglavih 15 eura

Dolazak lijepog vremena ne samo da poziva na bolje raspoloženje i buđenje uspavanog tijela, već i na raznovrsnost hrane koju ovih dana možemo naći na policama trgovačkih centara i tržnica. Međutim, unatoč želji za konzumacijom sezonskih namirnica prva barijera s kojom se susrećemo nerijetko su visoke cijene. Posljednji takav scenarij dogodio se iznimno nutritivno bogatom namirnicom, šparogom čija se cijena ovih dana, kako pišu kolege iz Dobre hrane, popela na vrtoglavih 15 eura po vezici. Dok željno iščekujemo pad ove pomalo nerealne brojke, donosimo nekoliko povoljnijih zamjena u kojima ćete jednako tako uživati i opskrbiti tijelo potrebnim nutrijentima.

image
SHUTTERSTOCK

1. Tikvice

Tikvice su blagog okusa. Dostupne su u trgovinama i relativno povoljne. Dobar su izvor vitamina A, B6, C antioksidansa te topivih i netopivih vlakana. Kao zamjena za šparoge, tikvice se mogu koristiti na mnogo načina. Jednostavno ih ispecite, kuhajte na pari ili grillajte na tavi s malo maslinovog ulja i posipanim začinskim biljem. Možete ih također koristiti za pripremu juha, popečaka, u toplim salatama ili umacima za tjesteninu.

2. Brokula

Brokula je hranjivo zeleno povrće, dio obitelji kupusnjača i osobito ju je lako pronaći u trgovinama, a obično je dostupna tijekom cijele godine, friška ili duboko smrznuta. Kao alternativa šparogama, brokula je dobar izbor jer ima sličan blago gorak okus. Odličan je izvor vlakana, određenih fitokemikalija, karotenoida i biljnih spojeva. Ovo povrće možete također pripremati na razne načine i uživati u njemu kao prilog raznim salatama, juhama i umacima.

3. Grašak

Ove sitne zelene bobice koje pripadaju obitelji mahunarki su također dostupne tijekom cijele godine i najčešće se nalaze u zamrzivačima spremne za korištenje kao prilog raznim jelima. Grašak obiluje vitaminima A, C, K, proteinima (oko četiri grama na 80 grama graška), mineralima magnezijem i željezom.

4. Zelene mahune

Zelene mahune imaju blagu slatkoću i laganu hrskavost i mogu biti dobra zamjena za šparoge. Ovo zeleno povrće obično je lako pronaći u trgovinama tijekom cijele godine i kao smrznuti proizvod. Brzo se kuhaju blanširanjem što posebno veseli one koji nemaju previše vremena provoditi nad štednjakom. Mahune se mogu jesti kao topli prilog uz malo maslinovog ulja ili maslaca, a hladne mogu biti odličan prilog raznim salatama. Bogat su izvor vlakana, biljnih proteina, mangana, folata te vitamina A i C.

5. Zelena paprika

Zelena paprika još je jedno zeleno povrće koje se može koristiti kao hrskavu zamjenu za šparoge. Vrlo ih je lako pronaći u trgovinama. Obiluju vitaminom C i možete ih koristiti u raznim salatama ili ih peći na žaru.

6. Poriluk

Još jedna svestrana namirnica koja će savršeno nadomjestiti šparoge je poriluk. Ima nježniji i suptilniji okus od luka te obiluje vodom. Uz to, odličan je izvor vlakana i cijele palete vitamina; A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C te K te minerala kalij, magnezij, selen, fosfor, bakar, željezo, natrij, kalcij i mangan. Može se koristiti kao dodatak juhama i varivima, a kao i šparoge, može se odlično slagati s jajima.

7. Zelena salata

Uz šparoge, ovih ćemo dana posebno nailaziti na razne vrste zelenih salata. U ovo hranjivo lisnato povrće možete dodati mnoge sastojke poput tune, jaja, kukuruza, luka, kurtona...i osigurati svom tijelu uravnotežen i zdrav obrok. Salata obiluje vitaminima A i C te kalijem i folatom.

Nutritivne i zdravstvene dobrobiti šparoga

Dok čekamo spomenuto normaliziranje cijena šparoga ili se uz dozvolu upustimo u avanturu branja, donosimo i nekoliko nutritivnih i zdravstvenih koristi ovog povrća.

Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana te jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Obiluje vitaminima i mineralima, poput vitamina A, C, E, K i B6, kao i folatima, željezom, bakrom, kalcijem, proteinima i vlaknima. Šparoga je ujedno namirnica s najvišim udjelom glutationa koji je, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, jednog od najmoćnijih sastojaka za borbu protiv raka. Pomaže u jačanju krvnih žila, kao i antioksidansima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala. Jača imunitet, pospješuje reproduktivno zdravlje, hrana su za zdrave kosti i popravlja raspoloženje. Zelena šparoga za razliku od bijele obično ima veću koncentraciju nutrijenata, kao što su proteini, askorbinska kiselina, kalcij, tiamin i niacin.

image
SHUTTERSTOCK

U kuhinji

Šparoge se mogu peći na grillu, u pećnici, kuhati na pari ili u vodi. Odlične su u kombinaciji s jajima, rižom, tjesteninom ili kao dodatak mesnim jelima. No, ponekad je najjednostavnija opcija ona najbolja. Najbolje ih je konzumirati u roku jednog ili dva dana nakon kupnje. Želite li ih spremiti u hladnjak, prvo odrežite grube dijelove, a zatim šparoge stavite u čašu s dva prsta vode, u uspravan položaj poput buketa.

Linker
22. travanj 2024 21:56