Umjesto četiri male, možete napraviti i veliku fritaju koja će tada poprimiti formu pravog nabujka, ali to uopće nije važno. Bitno je da je jako fino!
 Foto: iStock
Zdravi, jednostavni i jako fini

S ovim jelima nećete pogriješiti ni na blagdanskom stolu

Osim što su niskokalorični, pa vam ovaj Uskrs neće ostati u sjećanju samo po tome što ste se još jedanput u godini prejeli, ovi recepti su i jako fini te biste ih mogli pripremati i bez posebnog povoda.

Te jedne nedjelje u godini kada bismo zapravo trebali zaista uživati u društvu obitelji i bliskih prijatelja okupljenih oko blagdanskog stola, najčešće bismo se odmah nakon uskrsnog doručka ponovno vratili u krevet i odmorili do ručka. Međutim, to ne učinimo, a što je još gore, nerijetko se ni ne prošetamo do novog obroka.

Naravno, kad na puni želudac još natrpate sva ona slasna jela koje je pripremila domaćica kuće (što zato što ne možete odoljeti, što iz razloga da ne uvrijedite kuharicu), imate dojam da ćete se onesvijestiti.
No, ne mora tako biti i ovog Uskrsa... Pogotovo ako ste skloni malo se odmaknuti od tradicije, a ipak zadržati neke od namirnica koje simboliziraju ovaj blagdan.

Isprobajte ove jednostavne recepte i kušajte nešto novo, prije svega jednostavno, lagano i zdravo! Naravno, to ne znači da biste trebali odustati od mlade janjetine, šunke u kruhu ili orahnjače, kojoj se niti mi nismo uspjeli "odhrvati". Samo budite umjereni.

Dobar vam tek :)

1 žlica maslinovog ulja

¼ sitno sjeckanog luka

½ žličice soli i papra

200 g dimljenog lososa

6 većih jaja i 8 bjelanjaka

3 žlice manje masnog mlijeka

150 g naribanog masnog sira

Mladi luk ili šparoge

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na najjačoj temperaturi oko 5 minuta.
  2. Za to vrijeme zagrijte ulje u tavi, pa na njemu popirjajte luk. Dodajte sol, papar i losos narezan na trakice. Nakon minutu, maknite sa štednjaka i pustite da se ohladi.
  3. Jaja, bjelanjke i sir stavite u zdjelu te sve zajedno laganim pokretima umutite u mlijeku.
  4. Nakon što posudice za pečenje namastite uljem, na dno svake stavite smjesu s lososom (¼ površine). Preostale ¾ zalijte smjesom s jajima, ali ne do vrha kako bi bilo dovoljno mjesta da smjesa može „rasti“ u pećnici.
  5. Smanjite temperaturu u pećnici na 220 stupnjeva i pecite fritaje oko 25 minuta. Jesu li pečene možete provjeriti čačkalicom (umetnite je u smjesu, ako je suha, fritaja je gotova).
  6. Ukrasite posipanim narezanim mladim lukom ili šparogama.

2 žlice bijelog vinskog octa

2 žlice jogurta

1 žlica maslinovog ulja

2 žlice estragon senfa

1 žličica meda ili sirupa od agave

4 na ploške narezane rotkvice

¾ šalice graška

¾ šalice mladog graška

4 šalice raznovrsne salate

kozji sir

Priprema:

  1. Veliku posudu do pola napunite vodom i pustite da zavrije. U manju posudu stavite ocat, jogurt, maslinovo ulje, senf i med. Dobro promiješajte, reducirajte ako je potrebno i odložite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  2. U drugoj posudi također zavrijte vodu i stavite kuhati grašak oko 3-4 minute. Pred kraj kuhanja dodajte mladi grašak tek toliko da ga „pofurite“. Ocijedite i isperite hladnom vodom dok se ne ohladi. Ostavite ga na čistoj kuhinjskoj krpi da se dobro posuši.
  3. U zdjelu ili tanjur za serviranje stavite salatu (radič, matovilac, mladu putericu, rikolu, baby špinat ili što ste već sami odabrali). Posipajte je graškom, mladim graškom i rotkvicama, a neposredno prije serviranja začinite ohlađenim dresingom i dodajte sir. Posolite i popaprite po želji.

¼ crvenog vinskog octa

1 žličica meda, sol i papar

½ glavice ljubičastog luka

4 zelene paprike ili šparoge

1 ½ žličica kumina

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica čilija

2 šalice narezanog kineskog kupusa

4 cherry rajčice

4 otkoštena pileća zabatka

8 tacosa

Za umak:

½ avokada, oguljenog

2 žlice svježeg korijandera

1 žlica limunova soka

1 veći režanj češnjaka

Priprema:

  1. Pomiješajte ocat, med te sol i papar te zatim u to dodajte luk. Ostavite da odleži na sobnoj temperaturi najmanje pola sata.
  2. U blender stavite avokado (dio ostavite za serviranje), korijander, limonov sok, češnjak, ½ žličice kumina i malo soli, te usitnite tek toliko da se poveže, ne i da postane kremasto. Prebacite u zdjelicu, pokrijte i stavite u hladnjak.
  3. Izmiješajte maslinovo ulje, čili, ostatak kumina i malo soli te time premažite piletinu.
  4. U tavi ugrijte ulje i pecite piletinu, prvo s kožom prema dolje, desetak minuta. Kad je pečena, pustite je da odleži par minuta, te je tek potom narežite. Na toploj tavi prepržite cherry rajčice i papriku. Sada ocijedite i luk.
  5. Zagrijane tacose napunite kupusom, piletinom, lukom, a po želji i dresingom od jogurta i vlasca. Ako želite, možete dodati i još neke začine te ukrasiti po željji. Servirajte odmah.

Za tijesto:

250 g glatkog brašna

10 g svježeg kvasca

2 žumanjka

50 g šećera

40 g maslaca

100 ml mlijeka

naribana korica ½ limuna

sol

Za nadjev:

200 g mljevenog oraha
70 g šećera

100 ml mlijeka
1 žličica mljevenog cimeta (po želji)

1 žlica ruma

  1. Mikserom pjenasto izmiješajte žumanjke, šećer, maslac i limunovu koricu.
  2. Par žlica mlijeka zagrijte pa mu dodajte izmrvljeni svježi kvasac.
  3. Pomiješajte brašno i malo soli pa u smjesu od žumanjaka naizmjence dodajte brašno i preostalo mlijeko stalno miješajući. Na kraju dodajte i kvasac u mlijeku.
  4. Tijesto još jednom rukama umijesite te ga zatim ostavite na toplom, prekriveno čistom kuhinjskom krpom, da se diže oko sat vremena.
  5. Pripremite nadjev - suhe sastojke promiješajte pa ih prelijte kipućim mlijekom (i rumom ako želite) stalno miješajući. Ostavite da se ohladi.
  6. Kad se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu i tanko ga izvaljajte valjkom (vodite računa da nije duže od posude u kojoj će se peći).
  7. Tijesto potom namažite nadjevom (na svakom rubu ostavite centimetar tijesta bez nadjeva) i zarolajte.
  8. Orahnjaču pažljivo prebacite u maslacom namašćenu posudu za pečenje i ostavite još malo na toplom da se digne. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180°. Orahnjaču pecite oko 45 minuta.

Dobro je znati!

Ako primjetite da je orahnjača dobila tamnu boju već na polovici pečenja, zaštitite je tako što ćete na nju staviti masni papir za pečenje.

Orahnjaču možete posuti šećerom u prahu, a možete je i premazati otopljenim šećerom te po njoj posipati grubo nasjeckane orahe.

Linker
26. travanj 2024 18:30