FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Redovna konzumacija veže se uz niže trigliceride i tlak

Žene koje konzumiraju jogurt imaju veće količine kalija i u manjoj mjeri imaju nedostatak vitamina B12 i B2 te minerala magnezija, kalcija i cinka

Jogurt je bogat hranjivim tvarima, koji sadrže velike količine proteina, kalcija, kalija, fosfora, magnezija, cinka i vitamina B-12, a žene koje redovito konzumiraju jogurt obično imaju bolju ukupnu kvalitetu prehrane od onih koji ne konzumiraju jogurt, pokazala su istraživanja. Također imaju manje kroničnih čimbenika rizika za mnoge bolesti, što može poboljšati njihovu kvalitetu života i produljiti životni vijek.


Zdrave bakterije

Jedna zasebna studija je potvrdila i da žene koje redovito jedu jogurt imaju niži krvni tlak, razine glukoze u krvi i razine triglicerida. To znači i manji rizik za razvoj kroničnih bolesti poput bolesti srca i dijabetesa. Protein iz jogurta povećava sitost i zato su od pomoći u kontroli ukupnog dnevnog unosa kalorija. Jogurt sadrži probiotike, zdrave bakterije prirodno prisutne u ženskom probavnom traktu, koje mogu poboljšati probavu i smanjiti konstipaciju i bol povezanu sa zatvorom, i to kod žena svih dobi. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Nutrition Research izvijestila je da žene koje konzumiraju jogurt imaju veće količine kalija i u manjoj mjeri imaju nedostatak vitamina B12 i B2 te minerala magnezija, kalcija i cinka.

Linker
24. travanj 2024 09:51