Testiranje vode od kiselih krastavaca.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Je li to rješenje protiv grčeva

"Pila sam vodu od kiselih krastavaca sedam dana, a u ovome mi je najviše pomogla"

Ako tražite novi trend u prehrani kojeg možete isprobati, mi vam predlažemo konzumaciju vode od kiselih krastavaca

Na prvu pijenje vode od kiselih krastavaca može zvučati grozno, no postoji nekoliko razloga da to razmotrite. Sportaši su godinama pili ovaj slani napitak. Stručnjaci nisu znali sve razloge zašto je vodu od kiselih krastavaca dobro piti nakon vježbanja, samo su znali da pomaže u ublažavanju grčeva. Novinarka Ileana Paules-Bronet odlučila je testirati vodu od kiselih krastavaca tijekom sedam dana i otkriti koje su stvarne prednosti ovog neobičnog napitka.


Koje su prednosti vode od kiselih krastavaca?

Postoji mnogo navodnih prednosti, a većina njih proizlazi iz činjenica da se salamura sastoji uglavnom od vode, soli i octa.

Najveća prednost vode od kiselih krastavaca? Prema studiji objavljenoj u časopis Medicine and Science in Sports & Exercise, voda od kiselih krastavaca ublažava grčeve u mišićima.

Ne samo to, ona vam pomaže da se ostanete hidrirani tijekom vježbanja, natrij i kalij koji se nalaze u salamuri su elektroliti koje gubite dok se znojite pa vam pomažu da održite tijelo u vrhunskom stanju tijekom vježbanja. Uz to, ne sadrži masti! Iako se mnogi ljudi odlučuju oporaviti od vježbanja uz sportska pića, ti su šećerni napici bogati kalorijama. Ako pokušavate smršavjeti, voda od kiselih krastavaca je mnogo bolja opcija.

Istraživanje objavljeno u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry navodi kako ocat pomaže ljudima da izgube na težini ako ga svakodnevno konzumiraju, stoga bi voda od kiselih krastavaca mogla pomoći.

Voda od kiselih krastavaca također ima puno antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Budući da je fermentirana, dobra je za probavni sustav i može poboljšati zdravlje crijeva.

Konačno, sok od kiselih krastavaca može pomoći u kontroli šećera u krvi. Studija objavljena u časopisu Journal of Diabetes Research pokazala je da je ocat konzumiran prije obroka pomogao u regulaciji razine šećera u krvi nakon obroka kod osoba s dijabetesom tipa 2.


Testiranje vode od kiselih krastavaca

Navedene prednosti nagnale su Ileana Paules-Bronet da svaki dan tijekom sedam dana popije čašu vode od kiselih krastavaca.

1. dan

- Volim jesti kisele krastavce, ali neću lagati, pomalo me zastrašila ideja da pijem vodu od kiselih krastavaca. Iskreno, morala sam skupiti hrabrost da zaista ju popijem - navodi Ileana.

No, ugodno se iznenadila kad je shvatila da uopće nije lošeg okusa, samo je intenzivnog i slanog. Iako u vodi od kiselih krastavaca ima puno octa, nije bilo toliko kiselo.

2. dan

- Drugog dana sam imala grčeve zbog menstruacije pa sam se nadala da će voda od kiselih krastavaca pomoći, budući da je poznato da ublažava grčeve u mišićima. Do kraja dana grčevi su nestali, a jesu prošli sami od sebe ili zbog vode od kiselih krastavaca, nisam sigurna. U svakom slučaju, više ih nije bilo - priča Ileana.

3. dan

Ileana je sad već bez problema pila vodu od kiselih krastavaca. Nakon posla je otišla na trening barre (oblik tjelovježbe koji uključuje pokrete iz baleta) i očekivala je grčeve u mišićima koji joj se gotovo uvijek događaju.

- Trening je bio osobito težak pa sam bila sigurna da ću i sutradan osjećati bolove - napominje Ileana.

4. dan

- Četvrtog dana sam bila gotovo sigurna da ću imati grčeve u mišićima od treninga barre, ali nisam - ističe Ileana.

Ugodno se iznenadila jer ju ništa nije boljelo, ali zaboravila je popiti vodu od kiselih krastavaca u uobičajeno vrijeme pa je popila kasnije.

5. dan

- Obično me drugi dan nakon vježbanja tijelo najviše boli, ali još uvijek nisam osjećala grčeve, ne znam jesam li ušla u formu ili je voda od kiselih krastavaca učinila svoja. No, svakako mi je odgovaralo - rekla je Ileana.

Sada joj je konzumiranje ovog napitka bilo sasvim normalno, više nije morala skupiti hrabrosti da ga popije, ali se i dalje osjećala pomalo blesavo ispijajući ga.

6. dan

Dosadašnje dane testiranje je provodila na poslu, a šesti dan je prvi put popila vodu od kiselih krastavaca kod kuće.

- Moj dečko, koji mrzi kisele krastavce, imao je izraz gađenja. No, kada sam ga pokušala poljubiti, nije pobjegao, što me navodi na vjerovanje u blagotvorne učinke vode od kiselih krastavaca na dah - istaknula je.

7. dan

Iako je uživala u provođenju eksperimenta, bilo joj je drago što se približava kraju jer je mogla jesti kisele krastavce kao normalna osoba.


Pomaže li kod grčeva u mišićima?

- Ne mogu reći je li sok od kiselih krastavaca pomogao u reguliranju šećera u krvi, u borbi protiv slobodnih radikala ili mi je pomogao u mršavljenju, no pomogao mi je s grčevima u mišićima i s lošim zadahom. Činilo se da su najuspješnije dobrobiti povezane s vježbanjem pa ću sljedeći put kad razmišljam o kupnji sportskog pića svakako imati na umu sok od kiselih krastavaca - zaključila je Ileana.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, dehidrirani muškarci doživjeli su brže olakšanje od grčeva u mišićima nakon što su pili sok od kiselih krastavaca. Otprilike 1/3 šalice vode od kiselih krastavaca je potrebno za postizanje ovog učinka. On ublažava grčeve više od ispijanja iste količine vode. To može biti zato što ocat u može pomoći u brzom ublažavanju boli te u zaustavljanju živčanih signala zbog kojih se umorni mišići grče.

Linker
25. travanj 2024 17:01