FOTOGRAFIJE: ARX0NT GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Osim za želudac i crijeva, zob je odlična namirnica i za srce

Bogata je balastnim tvarima pa blagotvorno djeluje na probavni sustav

Zob je vrlo zdrava žitarica. Obiluje mineralima, vitaminima A, E, K, lecitinom (komponentom koja hrani mozak i pospješuje pamćenje), sadrži vrijednu oleinsku i linolensku masnu kiselinu u dobro balansiranom omjeru i jedina je žitarica koja ima više bjelančevina od ugljikohidrata.


Blagotvorno djeluje na probavni sustav

Bogata je balastnim tvarima pa blagotvorno djeluje na probavni sustav. Preporučuje se da je redovito jedete za doručak jer daje energiju i pruža dug osjećaj sitosti, a da se pritom u organizam ne unosi previše kalorija, ugljikohidrata ili masnoća. Sastav ugljikohidrata u zobi takav je da se oni sporo probavljaju i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promjena razine šećera u krvi pa ne dolazi do napadaja gladi.

Osim za želudac i crijeva, odlična je namirnica i za srce jer beta-glukani u zobi snižavaju kolesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih žila. Uz to, zrno zobi vrlo je bogat izvor kalcija, koji je izuzetno važan za očuvanje zdravlja i čvrstoće kostiju.

Linker
02. svibanj 2024 21:48