NISKOKALORIČNA HRANA

Niskokalorična hrana značajno produžuje životni vijek i poboljšava zdravlje, pokazalo je istraživanje na majmunima koje je trajalo dvadesetak godina

Niskokalorična hrana

Niskokalorična hrana značajno produžuje životni vijek i poboljšava zdravlje, pokazalo je istraživanje na majmunima koje je trajalo dvadesetak godina.

Prema izvješću predstavljenom u časopisU Science, tim znanstvenika sa sveučilišta Wisconsin-Madison utvrdio je kako hranjiva, ali niskokalorična hrana odgađa smrt, ali i starosne bolesti poput tumora, dijabetesa, atrofije mozga i kardiovaskularnih bolesti.

„Pokazali smo da smanjenje unosa kalorija usporava proces starenja kod primata“, rekao je voditelj istraživanja profesor Richard Weindruch.

Tijekom dvadesetogodišnjeg istraživanja, preživjelo je pola životinja koje su se slobodno hranile koliko i kako su htjele, dok ih je u skupini majmuna koji su jeli istu hranu, ali sa 30 posto manje kalorija preživjelo čak 80 posto.

Istraživanje je započelo 1989. na 30 majmuna, a 1994. njima je pridruženo još 46 rezusa makakija. Svi majmuni u istraživanje su ušli kao odrasle jedinke u dobi između sedam i 14 godina. Do danas je preživjelo njih 33. Među njima 13 je jelo slobodno, dok je 20 na niskokaloričnoj dijeti.

Weindruch ističe kako je kod životinja na niskokaloričnoj dijeti zabilježeno oko 50 posto manje bolesti te potpuna odsutnost dijabetesa. Sličan uzorak registriran je i kada su u pitanju bolesti mozga.

Prva istraživanja povezanosti unosa kalorija s dugovječnošću provedena još u 30-im godinama prošlog stoljeća na glodavcima pokazala su slične rezultate. Međutim, studija na primatima trebala bi dati mnogo bolji uvid u djelovanje niskokalorične dijete na zdravlje i trajanje života ljudi.

Niskokalorična hrana

Linker
05. svibanj 2024 23:27