SHUTTERSTOCK
Isprobajte

Ne bi nam nikad palo na pamet! Ova vizualna metoda će pomoći u zdravom mršavljenju

Među ostalim, svoju prehranu temeljite na cjelovitim namirnicama

Sama pomisao na skidanje viška kilograma može na pojedinca djelovati demotivirajuće i to ponajviše zato što se ne susreće s ovim izazovom prvi put. Štoviše, mnogi će se prisjetiti nebrojenih pokušaja iz prošlosti koji su uglavnom neslavno završili. Razloga je puno, međutim, samo kretanje u proces mršavljenja bi trebao biti postupan i osobi podnošljiv. Stizanje do krajnjeg cilja, u ovom slučaju željene kilaže bi trebao teći kroz izgradnju navika koje će trajati cijeli život. Puno je prirodnih načina koji mogu pomoći u procesu mršavljenja i koji dokazano djeluju. Evo nekoliko prijedloga:

1. Dodajte proteine svojoj prehrani

Kada je riječ o mršavljenju, proteini su izuzetno važni. Tijelo sagorijeva kalorije kada probavlja i metabolizira proteine koje jedete te stoga može potaknuti metabolizam na povećano trošenje kalorija, od 80 do 100 kcal dnevno. Doručak bogat proteinima poput jaja može imati snažan učinak.

2. Dajte prednost cjelovitoj hrani

Pomoć u mršavljenju, ali i općem zdravlju postići ćete ako svoju prehranu temeljite na cjelovitim namirnicama. Tako eliminirate veliku većinu dodanog šećera, dodanih masnoća i prerađene hrane. Većina cjelovitih namirnica prirodno je vrlo zasitna, zbog čega je puno lakše zadržati unutar uobičajenih ograničenja kalorija. Konzumiranje hrane poput voća, povrća, škrobnog povrća, orašastih plodova, mahunarki tijelu osigurava mnoge hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilno funkcioniranje.

image
SHUTTERSTOCK

3. Opskrbite se pametno

Istraživanja su pokazala da hrana koju držite kod kuće uvelike utječe na težinu i prehrambeno ponašanje. Ako uvijek imate na raspolaganju nutritivno bogatu i zdravu hranu, smanjujete šanse za posezanjem za onim lošim grickalicama. Nutritivno bogati hranjivi zalogaji koji se lako pripremaju mogu također poslužiti za putovanja. Takva hrana može uključivati prirodan jogurt, voće, orašaste plodove, mrkvu i tvrdo kuhana jaja.

4. Pijte vodu

Ispijanje vode doista može pomoći pri mršavljenju. Pijenje pola litre vode može povećati kalorije koje sagorijevate za 24 do 30 posto sat vremena nakon ispijanja. Pijenje vode prije jela također može dovesti do smanjenog unosa kalorija, posebno za ljude srednje i starije dobi.

5. Pijte nezaslađenu kavu

Kava sadrži antioksidanse i druge korisne spojeve i njezino ispijanje može pospješiti gubitak težine povećanjem razine energije i količine kalorija koje sagorijevate. Ipak, da bi ovaj savjet bio koristan u procesu mršavljenja, važno je kavu ne zaslađivati šećerom.

6. Jedite više voća i povrća

Voće i povrće su izuzetno hranjive namirnice koje pogoduju mršavljenju. Osim što imaju visok sadržaj vode, hranjivih tvari i vlakana, obično imaju vrlo nisku energetsku gustoću. To omogućuje jesti velike porcije bez unosa viška kalorija. Brojne studije među kojima i ova pokazale su da oni koji jedu više voća i povrća obično imaju manju težinu.

7. Koristite manje tanjure

Neka su istraživanja pokazala da korištenje manjih tanjura pomaže da jedete manje, jer mijenja način na koji vidite veličinu porcija. Korištenje manjih tanjura smanjuje količinu hrane koju pojedete, a daje vam dojam da ste pojeli više.

8. Bavite se kardio vježbom

Bavljenje kardio tjelesnim vježbama, bilo da se radi o laganom trčanju, vožnji bicikla, brzom hodanju ili planinarenju izvrstan je način sagorijevanja kalorija i poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Dokazano je da kardio poboljšava mnoge čimbenike rizika za bolesti srca. Također može pomoći u smanjenju tjelesne težine.

Linker
25. travanj 2024 17:56