Kada ispečete kokice, pospite ih s malo nemasnog parmezana ili čilija u prahu, kako biste zadovoljili želju za nečim hrskavim
 Getty Images/iStockphoto
ima načina

Kako izbjeći žudnju za hranom: 12 zdravih međuobroka

Hranjiv, uravnotežen međuobrok može vam osigurati postojanu energiju između obroka

Napisala: Susan Bowerman, mr.sc., licencirana dijetetičarka, CSSD, CSOWM, FAND – viša direktorica za Globalnu edukaciju o prehrani i trening, Herbalife Nutrition


Ako ih odaberemo mudro, međuobroci imaju višestruku svrhu. Hranjiv, uravnotežen međuobrok može vam osigurati postojanu energiju između obroka. Mali, hranjivi međuobroci mogu vam pomoći da kontrolirate glad do sljedećeg obroka. kod obroka biti manje gladni. No, stresne situacije često nas mogu navesti da nekontrolirano grickamo ili jedemo zato što smo pod stresom.

Organizam reagira na stres lučenjem kortizola, kojeg nazivamo hormonom stresa. Kortizol u organizmu izaziva reakciju 'borba ili bijeg' i mozak dobiva poruku da će trebati gorivo za borbu protiv prijetnje koja izaziva stres. Zato se može desiti da osjetite žudnju za nečim slatkim, slanim i masnim.

Većina nas previše lako može otići u obližnji dućan, do automata restorana s brzom hranom ili jednostavno otvoriti ormarić u vlastitoj kuhinji i zadovoljiti svoju žudnju namirnicama koje su prepune masti, soli ili šećera.

Zato predlažemo nekoliko alternativnih hranjivih međuobroka koji mogu zadovoljiti svaku žudnju za hranom.


Ako žudite za nečim slatkim

Ponekad žudimo za nečim slatkim jer nam je naglo pala razina energije. Ili pak posežemo za slatkišima da se počastimo ili nagradimo. Nažalost, mnogi slatkiši su vrlo kalorični, pa je kontraproduktivno jesti ih ako nastojite izgubiti na težini ili održati optimalnu tjelesnu težinu.

Evo nekoliko savjeta za zadovoljenje žudnje za hranom bez ugrožavanja zdrave prehrane:


Međuobroci bogati proteinima

Kada žudite za čokoladicom, umjesto nje uzmite međuobrok bogat proteinima poput proteinske pločice. Ona neće samo zadovoljiti žudnju za slatkim, već može pomoći da kontrolirate glad.


Kuhano voće

Tekstura kuhanog voća podsjeća na desert. Ispecite polovice grejpa ili naranče na grilu, ili ispecite breskve ili ananas u pećnici, ili pak kuhajte kriške jabuka ili šljive dok ne omekšaju i začinite ih pikantno slatkim cimetom ili muškatnim oraščićem.


Prilagodite svoju jutarnju kavu

Danas mnogi napitci s kofeinom, koji vam, na primjer, može pomoći da osjećate više energije. Ako ste ljubitelj slatkog ili jednostavno ne volite kavu bez mlijeka, koristite nemasno mlijeko ili mlijeko smanjene masnoće. Dodajte malo sladila, cimeta ili kakao-praha.

Ako želite alternativu, kušajte u Instant biljni napitak s ekstraktima čaja – koji sadrži kofein te je niskokaloričan s oko 6 kcal po porciji.


Zamjenski obrok s okusom čokolade

Ako želite kontrolirati težinu, možda biste svoju žudnju za čokoladom mogli zadovoljiti s proteinskim prahom s okusom čokolade s kojim pripremate svoj shake za zamjenski obrok.


Ako žudite za nečim kremastim

Namirnice kremaste, glatke teksture izazivaju ugodu i na mnoge ljude djeluju utješno. Ako želite zadovoljiti svoju žudnju za sladoledom ili masnim sirom, možda biste mogli kušati jednu od alternativa:


Jogurt

U običan nemasni jogurt umiješajte malo meda ili javorovog sirupa i ukrasite svježim voćem.


Smrznute banane

Banane ogulite, omotajte u masni papir i zamrznite. Kasnije ih možete narezati i pojesti ili ih ubaciti u blender i od samo jedne namirnice napraviti poslasticu sličnu sladoledu.


Ricotta sir sa smanjenim udjelom masti

Dobro promiješajte s malo voća i mrvicu sladila i dobit ćete zasitnu proteinsku poslasticu nalik pudingu.


Chia puding

Pomiješajte 1 jušnu žlicu chia sjemenki s ½ šalice napitka od soje s okusom vanilije. Ostavite 10 minuta da se počne zgušnjavati i zatim ukrasite svježim voćem. Ili iskušajte ovaj recept za chia puding s bobičastim voćem.


Ako žudite za nečim hrskavim ili pikantnim

Frustracija ili stres ponekad potaknu žudnju za hrskavom i slanom hranom. Naime, žvakanje i pokretanje mišića čeljusti stvarno umanjuju napetost.

Evo nekoliko alternativa koje bi mogle zadovoljiti žudnju za slanim i masnim:


Sušeno meso (tzv. Jerky)

Jerky je grickalica za žvakanje bogata proteinima koja se dobiva soljenjem i sušenjem nemasnog mesa. Može se napraviti i od mesa peradi ili ribe, a postoje i inačice prikladne za vegetarijansku i vegansku prehranu. Svojom teksturom zadovoljavaju žudnju za hrskavim, a proteini mogu pomoći u obuzdavanju gladi.


Umak od svježeg kravljeg sira

Nemasni ili posni svježi sir miješajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim umiješajte malo tamnog senfa i koristite ga kao umak za hrskavo povrće.


Čips od kelja

Priprema je vrlo jednostavna: odstranite tvrde dijelove lista, razlomite list na komadiće veličine zalogaja, temeljito operite i posušite. Poprskajte s malo maslinovog ulja, pospite s malo soli, rasporedite na papir za pečenje i uz povremeno okretanje pecite u pećnici 10-15 minuta na 350 stupnjeva dok rubovi ne posmeđe


Kokice

Kada ispečete kokice, pospite ih s malo nemasnog parmezana ili čilija u prahu, kako biste zadovoljili želju za hrskavim i pikantnim.


Unaprijedite svoju prehranu već danas!

Linker
26. travanj 2024 15:33