SHUTTERSTOCK
Morate isprobati

Jedna banalna pogreška dovodi do bržeg truljenja banana, no ovaj jeftin trik produljit će im vijek trajanja do 10 dana

Razlog zbog kojeg voće prebrzo pocrni ili ima mrlje je zbog činjenice što se pohranjuje u zdjelu za voće

Među sveprisutno i najpopularnije voće na svijetu bez zadrške možemo ubrojiti banane. Poznate su po žutoj kori i slatkom okusu, a spomenutu sveprisutnost možemo pronaći u raznim kombinacijama za koje se upotrebljava ovo voće; u smoothiejima, uz žitarice ili jogurte, kao prilog raznim receptima poput banana kruh i ostalo. Međutim, najmanje što volimo kod banana je činjenica da nemaju dug rok trajanja. Drugim riječima, vrijeme u kojem zelena banana postaje zrela je vrlo kratko. No, prema voćaru Thanh Truong iz Melbournea, ovaj proces možete usporiti i plod održati savršeno zrelim 10 dana.

image
SHUTTERSTOCK

Krivo skladištenje

Usporavanje sazrijevanja banana svodi na to kako su pohranjene. Voćar Truong smatra da ih se često skladišti na pogrešnom mjestu.

- Razlog zbog kojeg voće prebrzo pocrni ili ima mrlje je zbog činjenice što se pohranjuje u zdjelu za voće. Ako želite da vaše banane ostanu svježe žute, držite ih vani i podalje od zdjele s voćem ili zasebno u drugoj zdjeli - rekao je.

Banane je bolje držati u toplijem okruženju jer uspijevaju na sobnoj temperaturi, a i prozirna folija može poslužiti kao dobar saveznik.

- Ako možete razdvojiti banane, to će također pomoći jer se plin etilen može širiti s jedne na drugu. Također možete koristiti prozirnu foliju kako biste usporili proces sazrijevanja - objasnio je Gary Ellis, direktor CE Safety.

image
SHUTTERSTOCK

Etilen

Banane sadrže prirodni plin koji se zove etilen, a to je plin koji diktira koliko dugo će voće ostati svježe, što ih čini takozvanim klimakteričnim voćem. Kako boja banane ide od zelene, žute do smeđe, voće emitira etilen i to je ono što ubrzava proces sazrijevanja, dok također ubrzava sazrijevanje drugih proizvoda oko njega.

- Biljke će reagirati na etilen koji proizvode druge biljke. Ako imate banane, jabuke i breskve zajedno u zdjeli s voćem, potencijalno će, zbog etilena, sve sazreti brže nego što biste željeli – pojasnila je stručnjakinja Hannah James.

Stoga, držanje banana u zdjeli s voćem nije najbolje rješenje za skladištenje. Drugim riječima je najbolje je banane posve pohraniti u posebnu zdjelu. Ako zdjelu s voćem od banana držite u kuhinji, najbolje je da voće držite podalje od izravnih izvora topline poput pećnice, radijatora ili mikrovalne pećnice.

Nutritivne i zdravstvene koristi banana

Banane su bogat izvor esencijalnih nutrijenata. Sadrže vitamine C i B6 te nekoliko vitamina B skupine. Također su dobar izvor dijetalnih vlakana i minerala poput kalija i mangana.

Zbog svog profila hranjivih tvari, banane nude nekoliko zdravstvenih prednosti. Kalij u bananama pomaže regulirati krvni tlak i rad srca. Sadržaj vlakana pomaže probavi i potiče osjećaj sitosti. Banane također sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti.

Linker
16. travanj 2024 17:58