Dosta je zabluda
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sezona je

Jagode sadrže toksične pesticide i ostali mitovi koji prate ove omiljene bobice

Kad ih donesete kući, stavite ih u hladnjak, a prije jela ih ostavite na sobnoj temperaturi ili ih isperite u toploj vodi. Također, ako je posuda s jagodama mala i bobice su stisnute jedna uz drugu, premjestite ih u veću posudu

Da su jagode za zdravlje i dugovječnost jako dobro voće, znamo odavno. Sada je njihova sezona i trebali bismo ih jesti što više, no što ako...

Razbijamo tri najčešća mita.


MIT: Što je bobica veća, to je ukusnija

Istina: Kada je riječ o bobičastom voću, veličina ne ukazuje na okus ili sočnost. Zapravo, velike bobice često su manje ukusne od manjih! I već male jagode, uz to što sadrže nevjerojatna 152 posto dnevne doze vitamina C, sadrže vlakna i antioksidativne spojeve za koje se zna da smanjuju učinke oksidativnog stresa uzrokovanog starenjem i raznim bolestima.


MIT: Ne treba ih držati u hladnjaku jer više neće biti ukusne

Istina: Iako je istina da su jagode najukusnije kada su na sobnoj temperaturi, hladnjača je potrebna za očuvanje svježih bobica. Kad ih donesete kući, stavite ih u hladnjak, a prije jela ih ostavite na sobnoj temperaturi ili ih isperite u toploj vodi. Također, ako je posuda s jagodama mala i bobice su stisnute jedna uz drugu, prebacite ih u veću posudu. Više prostora između bobica usporit će prirodno kvarenje. Budući da vlaga potiče rast plijesni, operite samo onoliko jagoda koliko vam je trenutačno potrebno, a ostale čuvajte neoprane.


MIT: Jagode sadrže toksične pesticide

Istina: Radna skupina za zaštitu okoliša (EWG) svake godine objavljuje popis "prljavog" voća i povrća koje bi potrošači trebali izbjegavati jer sadrži ostatke pesticida. Jagode su često pri vrhu popisa. Međutim, pristup EWGa rangiranju ne podržava ni jedna znanstvena organizacija. Također zanemaruje činjenicu da biljke proizvode prirodne pesticide za borbu protiv štetnika, a ti ostaci premašuju pesticide koje koristi čovjek za deset tisuća puta. Kako bi se osigurala učinkovita primjena propisa u praksi u području sigurnosti hrane, u Hrvatskoj se, kao i u cijeloj EU, provodi preventivni pristup koji se temelji na modelu analize rizika te konceptu "od polja do stola". U navedenom konceptu važnu ulogu ima Centar za sigurnost hrane (CSH) Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.


ČITAJTE I: 15 jako dobrih razloga zašto biste svaki dan trebali jesti jagode

Linker
25. travanj 2024 21:05