Foto: iStock
Jesen za stolom

Fritaja od lisičarki

Jedna je od cijenjenijih jestivih gljiva, a meso joj je slatkastog okusa. Raste u grupama ispod lišća, u mahovini uz bukve i hrastove. Ipak, treba biti oprezan da je se ne zamijeni s otrovnom zavodnicom, koja raste busenasto na panjevima i veća je od lisičarke. I kad se ta otrovna zavodnica drži u ruci cijela se ruka oboji u narančasto-smeđe nijanse.

40 dag očišćenih lisičarki
1 luk
2 režnja češnjaka
1 žličica fino nasjeckane svježe majčine dušice
8 jaja
1 žlica ulja
1 žlica maslaca
sol i papar

Priprema:

  1. U većoj tavi na ulju rastopite maslac, dodajte nasjeckani luk, dinstajte dok ne uvene pa dodajte češnjak nasjeckan na listiće.
  2. Kratko prodinstajte, dodajte lisičarke i majčinu dušicu pa dinstati dok ne počnu puštati sok. Posolite i popaprite te dodajte prethodno umućena jaja.
  3. Pecite uz konstantno miješanje koliko želite da vam jaja budu pečena.
Linker
26. travanj 2024 07:54