Svakodnevnim konzumiranje avokada, konzumirat ćete bogat izvor masnoća, ali bez straha da ćete se udebljati
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Evo što avokado može napraviti našim crijevima... Nakon ovog ćete možda malo promijeniti prehranu

Nježne i mekane teksture idealan je sastojak zanimljivih namaza i sladoleda, a svojim jedinstvenim sastavom čuva naše zdravlje

Avokado, bakterije, crijeva, bolesti. Na prvi pogled veza nije jasna, no zapravo se radi o vrlo zdravom voću koje zaista može djelovati ljekovito na probavni sustav. Znanstvenici su izmjerili učinak svakodnevnog jedenja avokada na crijeva, a rezultat bi vas mogao navesti da promijenite svoju prehranu.


Naša crijeva su puna bakterija

Crijeva imaju najveći broj bakterija u tijelu, u njima može biti gotovo 1.000 različitih sojeva bakterija. No, to vas ne treba brinuti jer ih je većina dobra za nas, odnosno sprečavaju razmnožavanje mikroba i razvoj infekcija. U normalnom stanju ljudi imaju 4 puta više korisnih bakterija nego onih štetnih, a znanstvenici su pronašli način da taj broj učine još i većim.


Tajni sastojak

Pokazalo se da je to avokado. Novo istraživanje je otkrilo da svakodnevno jedenje tog voća ima pozitivan učinak na gastrointestinalni sustav. Ne samo da povećava broj korisnih bakterija i poboljšava crijevnu floru već i smanjuje žučnu kiselinu te povećava razinu masnih kiselina.


Što to znači za naše zdravlje

Pokazalo se da svakodnevna konzumacija avokada povećava raznolikost crijevne flore, a to jača imunitet i pomaže u prevenciji mnogih teških bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Osim toga, pomaže u sprečavanju probavnih tegoba i nadraženosti crijeva.


Koliko je avokada potrebno

Ne trebate pojesti cijeli avokado svaki dan. Žene mogu pojesti 140 grama avokada, a muškarci malo više - 175 grama koje treba dodati u jedan dnevni obrok. Imajte na umu da sam avokado neće učiniti čuda za crijeva već je nužno da vaša prehrana bude uravnotežena i da budete fizički aktivni.


Namaz s avokadom

Sastojci:

(za 2 osobe)

  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 1/4 avokada
  • limunov sok
  • bosiljak
  • sol, papar

Priprema:

  1. Jaje i avokado ogulite i izgnječite ih vilicom. Dodajte limunov sok te sol i papar prema ukusu. Sve dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sitno izrezani bosiljak.
  2. Poslužite uz domaći blago prepečeni raženi kruh sa suncokretovim i bučinim sjemenkama.
Linker
14. travanj 2024 17:48