Ne zna se što je gore, pokvariti želudac ili baciti toliko hrane u smeće
 Getty Images/iStockphoto
dobro je znati

Evo kako možete znati da je ovih 10 popularnih namirnica pokvareno

Nitko ne želi jesti hranu kojoj je prošao rok trajanja. Evo kako da prepoznate da nešto nije za jesti prije nego što to iznesete na stol

Svi mi imamo najbolje namjere kad u hladnjaku i u ostavi radimo zalihe raznih namirnica kako bi nam sve bilo pri ruci kad odlučimo pripremiti omiljeno jelo. No, kako se bliži kraj tjedna, postaje nam jasno da nećemo stići skuhati ono što smo planirali, a kupljenim namirnicama, ili barem većem dijelu njih, bliži se datum isteka roka trajanja. Ne zna se što je gore, pokvariti želudac ili baciti toliko hrane u smeće. No, postoje neki znakovi da je određenim namirnicama prošao rok trajanja i ne biste ih smjeli ignorirati!


Domaći preljev za salate

Kremasti preljev na bazi majoneze je jedna od stvari čiju je kvalitetu najbolje procijeniti po izgledu. Primijetite li da su se sastojci od kojih je preljev napravljen počeli razdvajati, vrijeme je da ga bacite. Preljevi na bazi octa ili ulja obično traju duže, no i oni se mogu pokvariti. Preljev na bazi ulja je sigurno pokvaren onda kad počne imati miris po truleži: sigurno ćete to osjetiti.


Paprike babure

Zelene, žute, crvene ili narančaste, paprike su najsvježije kad im je koža napeta i glatka. A kad primijetite da se koža naborala i da su se pojavile smeđe mrlje, to znači da više nisu onako slatke i hrskave kakve bi trebale biti.


Juha ili temeljac

Zbog bogatog okusa pileći temeljac je neizostavan u mnogim kuhinjama iskusnih kuharica. To je i sastojak koji će pirjano povrće i meso učiniti savršenim. Kako biste procijenili kad je pilećoj juhi ili temeljcu prošao rok trajanja, najbolje je da se oslonite na svoj nos jer ćete osjetiti opor i neugodan miris.


Luk

Tko od nas nije namirisao truli luk u vrećici u kojoj smo ga donijeli iz trgovine? Pazite da luk držite što dalje od krumpira jer jedan drugome ubrzavaju proces truljenja i kvarenja. Obje namirnice ispuštaju plinove koje onda ubrzavaju truljenje druge namirnice pored njih.


Krumpir

Primijetite li da je krumpir proklijao, ne znači da ga odmah morate baciti. Odrežite i bacite onaj dio na kojem je proklijao, a ostatak upotrijebite jer je posve u redu i jestiv. U procjeni kvalitete i jestivosti krumpira, oslonite se na čvrstoću (mora biti tvrd, bez mekanih dijelova), boju (mora biti ujednačene boje) i na miris (svjež, zemljani miris je u redu, a sve što vam je sumnjivo i čudno je znak za uzbunu, odnosno bacanje.


Slatko vrhnje

I slatko vrhnje mnogi često drže u hladnjaku, bilo zbog toga što ga vole dodavati u kavu ili zato da im bude pri ruci kad odluče napraviti neki ukusan kolač. Nerijetko se može pokvariti mnogo prije datuma isteka trajanja, a znat ćete da se to dogodilo ako se u vašoj kavi ne rastopi nego se razdvoji na male mrljice. Prije nego što ga upotrijebite, pomirišite ga: ako ima kiselkast ili opor miris, pokvarilo se.


Češnjak

Češnjak je najbolji kad je tvrd na dodir, a listovi su mu neoštećeni. U češnjevima bi moralo biti vlage. Ako bilo gdje na češnjaku primijetite tamne mrlje ili izgleda naborano ili je previše isušen, znači da se počeo kvariti.


Brokula

Najzdravija je kad je kad je stabljika tvrda, a cvjetovi intenzivne zelene boje. Kad se brokula počne kvariti, na njoj će se pojaviti crne mrlje, a zelena boja cvjetova će sve više blijedjeti dok ne postanu žućkasti. I miris će se promijeniti i postati opor.


Grožđe

Ako slučajno zagrizete u bobicu grožđa koja je pokvarena, znat ćete to odmah. No, bolje je da to izbjegnete i naučite prepoznati grožđe koje više nije za jelo: počinje imati kiseo miris, nalik na ocat ili rakiju, obično praćen s tamnim mrljama na bobicama.

Linker
22. ožujak 2024 08:44