VEDRAN PETEH CROPIX
video

Doktorica nam otkriva pet najboljih zamjena za šećer kojih se tako rijetko sjetimo. Jedna ima i odličan učinak na tlak

Osim činjenice da imaju smanjeni glikemijski indeks, zamjene za rafinirani šećer djeluju protuupalno i zaštitno protiv karijesa

Zamjene za stolni šećer poput stevije, eritritola i ksilitola u sebi sadrže brojne hranjive tvari. Uz to, imaju smanjeni glikemijski indeks, djeluju protuupalno i zaštitno protiv karijesa. Za razliku zamjenskih, učinci rafiniranog šećera djeluju negativno na održavanje naše energije tijekom dana. Također, zbog činjenice da konzumacija šećera samostalno ili putem hrane koja obiluje jednostavnim ugljikohidratima, dugoročno djeluje loše na one koji boluju od dijabetesa i one koji žele kontrolirati tjelesnu težinu, važno je uvesti zdrave promjene.

U edukativnom videu Dr. sc. Ana-Marija Liberati Pršo, dr. med. spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, dr. sc. nutricionizma objašnjava koje su najbolje zamjene za šećer te zašto bismo ih trebali koristiti u svakodnevnoj prehrani. Također, navodi zašto bismo trebali minimizirati, a potom se i odviknuti od evolucijske potrebe za slatkim.

Pogledajte video

Snimatelj: Davor Pongračić

Linker
25. travanj 2024 15:35