FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Omiljeni klasik

Dobro, staro jelo u modernoj verziji bez mesa. Ove punjene paprike obožavat će svi

Isprobate nešto novo i razbijte monotoniju. Oduševit ćete prijatelje ili članove obitelji koji ne jedu meso

Jelo koje svi volimo i uz koje smo vjerojatno svi odrasli možete pripremiti i u modernoj, bezmesnoj verziji jednostavno zato da isprobate nešto novo i razbijete monotoniju ili zato da oduševite prijatelje ili članove obitelji koji ne jedu meso, a čeznu za ovim dobrim, starim jelom.

SASTOJCI (za 4 osobe) ● 8 velikih paprika ● 200 g naribane mrkve ● 2 velike rajčice ● sitno nasjeckane (svježe ili iz konzerve) ● 100 g sitno narezane zelene paprike ● 100 g sojinih pahuljica ● pola čaše umaka od rajčice ● 3 zdjelice smeđe riže (možete zamijeniti jednakom količinom ječma ili heljde) ● 1/4 žličice bosiljka ● malo curryja ● češnjak u granulama ● papar ● sol ● sitno nasjeckani peršin Za umak: ● 3-4 rajčice (svježe ili pelati) ● 3 žlice pirea od rajčica ● sitno nasjeckan luk i češnjak ● žlica šećera ● žlica maslinova ulja ● prstohvat soli ● voda ● bosiljak

PRIPREMA:

1. Operite paprike, odrežite peteljke i izvadite sjemenke i niti. Prokuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi..

2. Na malo ulja pirjajte luk i češnjak, dodajte nasjeckanu papriku, naribanu mrkvu, rajčice i namočene sojine ljuskice. Zatim dodajte i ostale sastojke i dobro promiješajte. Sklonite s vatre i tom smjesom punite paprike. Slažite paprike jednu do druge u lonac i zatim prelijte umakom.

3. Na malo ulja pirjajte luk i češnjak, dodajte rajčicu i malo vode, a zatim i ostale sastojke te pirjajte još nekoliko minuta. Dodajte još vode i zatim umak prelijte preko punjenih paprika tako da ih prekrije do dvije trećine visine.

4. Kuhajte paprike poklopljene na laganoj vatri oko 45 minuta.

Savjet: Paprike možete peći i u pećnici 45 minuta, no prvih pola sata neka budu pokreivene folijom, a onda je skinite i do kraja pecite otkrivene.

Linker
10. travanj 2024 14:23