U narodnoj medicini uvriježena je uporaba njezinih suhih plodova u zaštiti zdravlja i liječenju upala organa mokraćnog sustava
 FOTOGRAFIJE: ROUZES GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Vita
Vita
Moćne bobice

Brusnica čuva zdravlje želuca i pomaže kod urinarnih infekcija

08. siječanj 2021.
Među suhim voćem brusnica spada u red onih izrazito bogatih antioksidansima

Brusnica potječe iz Sjeverne Amerike. U narodnoj medicini uvriježena je uporaba njezinih suhih plodova u zaštiti zdravlja i liječenju upala organa mokraćnog sustava. Ovo svoje djelovanje može zahvaliti proantocijanidinima specifične strukture koji sprečavaju lijepljenje patogenih bakterija (npr. Escherichie coli) na sluznicu tih organa (npr. mokraćnog mjehura). Na istome principu brusnica čuva zdravlje želuca i dvanaesnika štiteći ih od patogene bakterije Helicobacter pylori, koja često izaziva čireve. Ona je uz to kisela, što dodatno remeti aktivnost patogenih bakterija. Među suhim voćem brusnica spada u red onih izrazito bogatih antioksidansima. Tu su antocijanini, flavonoidi, proantocijanidini, tanini, fenolne kiseline i dr. Flavonoidi, katehini, cinamične kiseline i antocijanini drže se za snažne antioksidanse koji sprečavaju oksidativna oštećenje uzrokovana aktivnošću slobodnih radikala.


Dobra i za zube

Konzumiranje brusnice tako pomaže sprečavanje raka debelog crijeva i leukemije. Uz to pruža zaštitu od bolesti srca i krvnih žila. Pomaže snižavanje koncentracije ukupnog i lošeg LDL kolesterola u krvi. Također, njezini se proantocijanidini, katehini, cinamične kiseline te flavonoli vežu za LDL kolesterol sprečavajući njegovu oksidaciju iniciranu teškim metalima. Važno je napomenuti da nam brusnica pomaže u zaštiti od gripe te remeti razvoj nekih vrsta gljivica. Vrijednost aktivnih tvari brusnice prepoznala je i farmaceutska industrija te su danas na tržištu različiti proizvodi s aktivnim tvarima brusnice namijenjeni zaštiti zuba.

Naime, rezultati znanstvenih istraživanja potvrđuju da flavonoli i proantocijanidini iz brusnice djeluju protuupalno na desni, a također utječu na mikrofloru u ustima. Svojim djelovanjem sprečavaju razvoj nepoželjnih bakterija i nastanak karijesa. Brusnice se često dodaju mesnim umacima, nadjevima za meso, kombiniranim prilozima, salatama, kompotima i desertima.

Teme
Linker
01. veljača 2021 17:50