Citrusi sadrže dosta kiseline te mogu izazvati neugodni refluks.
 Getty Images/iStockphoto
Prestanimo raditi iste greške

12 omiljenih namirnica koje mogu biti i opasne ako se jedu u krivo vrijeme

Jedenje jabuke u krivo vrijeme može uznemiriti probavu, umjesto da je poboljša, a banane mogu dovesti do žgaravice.

Iako se danas sve više ljudi okreće zdravijem načinu života, nije uvijek lako usvojiti sva ta zdrava pravila. Na primjer, jedenje jabuke u krivo vrijeme može uznemiriti probavu, umjesto da je poboljša. Srećom, ova pravila lako možemo slijediti. Donosimo zato popis namirnica koje vam mogu naškoditi ako ih konzumirate u krivo vrijeme. Vjerojatno ste se već i sami uvjerili u to…


1. Banane

Iako se čine kao dobar izbor ujutro, ako ih jedete na prazan želudac mogu vam znatno smanjiti razine energije. U početku ćete, zahvaljujući šećeru, osjetiti nalet energije, ali vrlo brzo doći će do povećanog umora i gladi. Također mogu, kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, izazvati proljev. Ako se niste spremni odreći banana ujutro, kombinirajte ih s namirnicama koje sadrže zdrave masnoće, poput maslaca od kikirikija.


2. Kava

Teško je odreći se ove navike, ali kava na prazan želudac zaista nije dobra ideja. Glavni razlog zbog kojeg kava povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kava na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka i sreće. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kavu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati.


3. Riža

Riža sadrži mnogo kompleksnih ugljikohidrata koji se dugo probavljaju. To je dobra stvar, jer nam daju energiju, ali zato rižu čini kaloričnom te može dovesti do debljanja ako se jede navečer. Rižu je zato najbolje jesti za ručak. Metabolizam tada brzo radi i vašem tijelu će biti lakše probaviti je. Osim toga, bit će vam i potrebna energija za ostatak dana.


4. Šećer

Najveća greška koju činimo je konzumacija slatkog kao međuobrok. Tako se povećava razina šećera u krvi te postajemo nervozni i umorni. Ako ne možete bez slatkog, počastite se desertom odmah nakon glavnog jela. U tom slučaju razina šećera u krvi neće tako drastično skočiti.


5. Mlijeko

Neki ljudi su još od djetinjstva naučili piti mlijeko odmah ujutro, ali ta navika ne funkcionira dobro kod odraslih. Mlijeko je teško probavljivo i ako se pije ujutro može uzrokovati žgaravicu i želučane probleme. Večer je najbolje vrijeme za čašu toplog mlijeka. Opustit će vas i bolje ćete spavati.


6. Meso

Meso je odličan izvor proteina i vitamina B skupine, ali može jako opteretiti probavni sustav te bi ga zato trebalo izbjegavati jesti prije odlaska u krevet. Možete ga zato jesti otprilike tri sata prije spavanja i bilo kada u danu (osim ujutro, naravno).


7. Orasi

Izvrstan su izvor zdravih masnoća, ali nisu najbolji izbor za grickanje navečer. Zdravo ih je uzeti nekoliko, ali veća količina može dovesti do problema sa spavanjem. Jedite ih ujutro ili kao međuobrok. Ne samo da će normalizirati razine kolesterola, već će pomoći kod gubitka kilograma. I kao bonus, koža će vam biti ljepša.


8. Sir

Tost sa sirom za večeru je uvijek primamljiv izbor, ali zato može dovesti do problema sa spavanjem. S druge strane, ako jedete sir za doručak vaše tijelo će dobiti prijeko potreban kalcij.


9. Citrusi

Citrusi su jako kiseli te, ako ih se jede odmah nakon glavnog obroka, u tijelu mogu uzrokovati razne probleme kao što su žgaravica, loša probava, smanjena razgradnja nutrijenata i osjećaj težine u želucu. Najbolje je pričekati do malo poslije obroka.


10. Grah

Sadrži velike količine vlakana i zato ga nije dobro jesti navečer. Ne samo da može dovesti do nadutosti već može smanjiti i kvalitetu sna. Grah je idealan izbor za ručak ili raniju večeru.


11. Jabuke

Također su bogate vlaknima, ali i prirodnim kiselinama koje su dobre za rad crijeva. No, ako ih jedete navečer ta se kiselina nakuplja u želucu i može uzrokovati probavne probleme i plinove. Navečer se naime probava usporava tako da tijelu treba više vremena da hranu probavi.


12. Jogurt

Stručnjaci savjetuju da ga je najbolje konzumirati 1-2 sata nakon glavnog jela, a nikako na prazan želudac ili prije nekog obroka. Kada se jogurt jede na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Dobro ga je jesti i prije spavanja jer će vam dati potrebne proteine.

Linker
24. travanj 2024 17:53