Foto: TZ Kutina
Na otvorenom

Zabavno-rekreativna manifestacija ‘Dan planeta Zemlje u Moslavini‘

Kroz različite događaje cilj je podići svijest, potaknuti promjene i poticati dublju povezanost s prirodom

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja diljem svijeta, a čitav mjesec travanj skreće se pozornost na probleme vezane uz zaštitu okoliša. Dan planeta Zemlje podsjetnik je na važnost očuvanja okoliša i održivosti, potičući nas da se udružimo i poduzmemo akcije za zdraviji planet i svjetliju budućnost. Kroz različite događaje, alate i inicijative, cilj je podići svijest, potaknuti promjene i poticati dublju povezanost s prirodom. Ove godine fokus je na aktivnostima koje provode mladi kako bi zaštitili okoliš i spasili planet.

image
Foto: TZ Kutina

Biciklijada i planinarenje

Stoga će jedna od aktivnosti povodom ovog dana 20. i 21. travnja biti zabavno-rekreativna manifestacija nazvana Dan planeta Zemlje u Moslavini uz biciklijadu i planinarenje.

- Prvi dan biciklijade rezerviran je za dužu i kraću rutu, a drugi dan za nešto ekstremniju rutu moslavačkim brdima, kao i paralelni planinarski pohod - najavljuju iz Turističke zajednice Kutina.

Tjelesna aktivnost i ekologija

Okupljanje sudionika kreće u 10 sati na glavnom gradskom trgu u Kutini (Trg dr. Franje Tuđmana). Iskusni biciklisti znaju da se je prije bicikliranja važno zagrijati, za što će se pobrinuti voditelj programa Mario Valentić. Oni koji se odluče za dužu rutu biciklijade od 30 km kreću s trga u 11 sati, a oni koji idu na kraću od osam kilometara startaju u 11:15 sati. Stajališta za odmor i predah od pedaliranja u kraćoj, tzv. obiteljskoj ruti, oduševit će djecu i mlade. Prva okrjepa uz edukativno-rekreativne sadržaje bit će u Udruzi Topot koja se bavi jahanjem za osobe s invaliditetom. Nakon toga, veliki i mali biciklisti pojurit će prema sljedećoj lokaciji, reciklažnom dvorištu tvrtke Eko Moslavina gdje će moći naučiti sve o razvrstavanju otpada.

- Konačni cilj obje rute planiran je za oko 13 sati na Jezeru Bajer. Tamo će se obilježavanje Dana planeta zemlje u Moslavini nastaviti uz brojne rekreativne sadržaje i igre za djecu, jahanje konja, biciklističku alku, bogati glazbeni i ugostiteljski program te premijerno predstavljanje maskote Zemlje - navode.

U nedjelju je start biciklijade i planinarenja u devet sati. Biciklistička ruta je ovoga puta rezervirana za one malo iskusnije, a obuhvatit će brdsku vožnju po Moslavačkoj gori s ciljem pored jezera Mikleuška. Oni koji više vole planinariti, mogu se odvažiti na vođeno planinarenje Moslavačkom gorom. Obići će se Poučna staza Crkveni jarak, Vidikovac Vis, najviši vrh Moslavačke gore Humka te ostaci Pavlinskog samostana Blažene djevice Marije (Bela crkva).

Detalje o ovoj manifestaciji pronađite ovdje.

Linker
29. travanj 2024 03:36