SHUTTERSTOCK
Ugodne melodije

Vrijedi isprobati! Ovih 15 zvukova će vam pomoći da lakše utonete u san

Zvuk predenja mačke pomaže lakšem tonjenju u san, dok je zvuk kuhala idealan za buđenje

Dobra kvaliteta sna diktira našim cjelokupnim zdravljem. Za vrijeme rem faze naše se tijelo fizički oporavlja, pune se baterije kognitivnih funkcija, obnavljaju metabolički procesi i hormonska ravnoteža uključujući hormone kortizol i melatonin. Adekvatan san poboljšava koncentraciju i sposobnost donošenja odluka. Upravo tijekom sna mozak obrađuje i organizira informacije prikupljene tijekom dana.

Oni pojedinci koji dosljedno daju prioritet i postižu kvalitetan san vjerojatnije će doživjeti poboljšano opće zdravlje i vitalnost.

Zvukovi koji su važni za san i buđenje

Još kao male bebe, potrebni su nam zvukovi koji će nas umiriti, kojima smo bili okruženi u majčinoj utrobi. Za one najmanje dobro su poznati zvukovi fena ili usisivača. Međutim, nije samo bebama potreban miran san. Odrasle osobe jednako tako mogu imati problem s umirivanjem, a posebice ako iza njih stoji izuzetno stresan i naporan dan. Hannah Shore, voditeljica istraživanja o spavanju spomenula je kako procesu umirivanja naših misli mogu doprinijeti određeni zvukovi poput oceanskih valova i pucketanja vatre. Suprotno tome, zvukovi rezanja hrskavog kruha ili kuhanje kuhala najvjerojatnije će na čovjeka ostaviti efekt dizanja i pripremanja za nadolazeći dan.

image
SHUTTERSTOCK

Istraživanje

Napravljeno istraživanje na 2000 odraslih osoba pokazalo je da 26 posto ispitanika sluša zvukove bijelog šuma svaku večer, zvukove kiše 40 posto, glazbu 34 posto njih, te zvuk ventilatora kao poticaj za usnivanje, 24 posto ispitanih.

Oni pojedinci koji dosljedno daju prioritet i postižu kvalitetan san vjerojatnije će doživjeti poboljšano opće zdravlje i vitalnost.

Studija je također otkrila da su osobe koje su dijelile sobu s drugom osobom, nisu mogle slušati njihov bijeli šum. Čak 27 posto zbog toga ne bi moglo pravilno spavati. Više od polovice, 58 posto obično sluša zvukove na svom telefonu, dok ih 34 posto sluša putem aplikacije. 15 posto njih ima i zvučni stroj. Zanimljiva je također činjenica koja je pokazala da polovica ispitanih odraslih smatra da njihov san varira ovisno o godišnjem dobu. 57 posto smatra da najbolje spavaju tijekom jeseni ili zime, u usporedbi sa samo sedam posto onih koji najbolje spavaju tijekom ljetnih mjeseci.

Top 15 zvukova koje treba slušati dok pokušavate zaspati

1. Zvukovi kiše

2. Glazba

3. Zvukovi oceana

4. Zvuk ventilatora

5. Zvuk omiljene TV emisije

6. Zvukovi vjetra

7. Podcasti

8. Audio knjige

9. Zvukovi džungle i šume

10. Zvukovi kamina (pucketanje drva)

11. Statični zvukovi

12. Gradski ambijent

13. Zvukovi životinja

14. Predenje mačke

15. Zvuk usisavača

Svi nabrojeni zvukovi, ali i oni na koji vam osobno odgovaraju mogu biti dobar način za uspostavljanje zdravih navika spavanja. Dobar san temeljna je komponenta cjelovitog pristupa zdravlju.

Linker
04. svibanj 2024 03:56