SHUTTERSTOCK
Kvalitetan san

Uvijek ste na boku, a voljeli biste zbog zdravstvenih dobrobiti spavati na leđima? Rješenje postoji

Postoje određeni trikovi koje možete raditi ovisno o poziciji koju želite

Svatko od nas ima svoju najdražu poziciju u koju se čak i nesvjesno namještamo prije utonuća u san. Ujutro se znamo probuditi ukočeni i ne razmišljajući da bi naša najdraža uspavljujuća poza zapravo mogla biti glavni problem. Doktor Chris Winter, dvostruki certificirani stručnjak za spavanje objašnjava da se konstitucija tijela s godinama mijenja, a time i potrebe za pronalaženjem drugih, udobnijih položaja.

image
SHUTTERSTOCK

Stanja i pozicije spavanja

Razna su stanja poput zdravstvenih tegoba, trudnoće ili novog partnera koja će zahtijevati biranje novih položaja spavanja. Ako se primjerice oporavljate od ozljede, možda ćete, ovisno o mjestu ozljede, morati promijeniti svoj uobičajeni položaj. Hrkanje, začepljeni nos ili apneja također su uzroci koji će vas navesti u eksperimente pronalaženja najudobnijeg položaja tijela.

Ako ste trudni vjerojatno ćete promijeniti položaje spavanja tijekom tih devet mjeseci. To znači da ako ste dosad bili spavalica na trbuhu, u sljedećim mjesecima ćete ovaj položaj izbjegavati. Isto kao i ležanje na leđima nakon drugog tromjesečja. Novi partner u krevetu također može biti povod za promjenu željenog položaja za spavanje. Prema stručnjacima, uz malo truda, definitivno je moguće promijeniti način na koji spavate. Donosimo nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o novom položaju spavanja i savjete stručnjaka za spavanje o tome kako to učiniti.

Najbolji položaj za spavanje u određenim stanjima

Spavanje na boku je idealno za probleme s leđima ili vratom, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) te apneju. Osobe koje hrču također mogu imati koristi od okretanja na bok jer su dišni putovi odrasle osobe stabilniji kada spavate bočno.

Postoje i neka vjerovanja koja upućuju na to da je spavanje na lijevoj strani boka bolje za cirkulaciju, osobito tijekom trudnoće, budući da se krv vraća u srce preko desne strane te za one koji imaju visok krvni tlak ili poremećaje cirkulacije.

Spavanje na leđima oslobađa točke pritiska i ortopedski je stabilnije posebno ako se borite s bolovima u ramenima, kukovima ili koljenima.

Spavanje na trbuhu dobro funkcionira kod apneje jer je vjerojatnije da će dišni putovi ostati otvoreni. Položaj ležanja na trbuhu s rukama iznad jastuka, najbolji je položaj za spavanje kod probavnih smetnji i žgaravice. Ovaj položaj, međutim, može otežati poravnanje kralježnice i kao posljedica, može rezultirati bolovima u mišićima i vratu.

image
SHUTTERSTOCK

Kako promijeniti uobičajeni položaj

Postoje određeni trikovi koje možete raditi ovisno o poziciji koju želite.

Ako želite naučiti spavati na boku pokušajte koristiti teniske loptice. Trening bočnog spavanja tradicionalno se izvodio lijepljenjem teniske loptice na stražnji dio gornjeg dijela pidžame. Svaki put kad se osoba okrene na leđa, lopta ju pritisne pa se zbog boli ponovno okrene na bok. S vremenom, ovaj trik postaje istrenirani refleks koji potiče naviku spavanja na boku.

Stavljanje jastuka između koljena pomoći će poravnati kralježnicu, smanjiti stres na bokovima i u donjem djelu leđa. Koristite jastuke i to puno njih. Neuroznanstvenica Allison Brager objašnjava kako jastuci pružaju pojačanje za spavanje na boku.

Kako biste naučili spavati na leđima, pokušajte zaspati u željenoj poziciji, a zatim, ako se probudite na boku, ponovno okrenuti natrag na leđa. Duboko udahnite i pokušajte se opustiti.

Ako vam je spavanje na trbuhu neprirodno, a željeli biste zaspati u ovoj poziciji, pokušajte staviti mekani jastuk ispod trbuha.

Linker
27. travanj 2024 11:10