SHUTTERSTOCK
Ne priznajemo

U ovom slučaju duljina je ipak bitna! Ispod sedam jednostavno nije dovoljno

Nedostatak kvalitetnog sna može povisiti hormone stresa uključujući kortizol

Ako ste pomislili da govorimo o duljini penisa, u krivu ste. U ovom ćemo osvrtu pisati o jednako tako važnoj komponenti ljudskog života, a to je san koji direktno utječe na sve elemente našeg života, pa tako i na seks. Poremećaj sna je ozbiljan problem koji može dovesti do neravnoteže hormona melatonina i kortizola, a nakon i do opasnih zdravstvenih posljedica.

Velikih sedam

Mnogi koji se tijekom dana osjećaju iscrpljeno, umorno vrlo vjerojatno nemaju ni kvalitetnu higijenu sna. Ako noću imate manje od sedam sati kvalitetnog sna, zapravo ste u nedostatku koji može dovesti do sljedećih neželjenih pojava:

  • Raznih upala
  • Promjene raspoloženja
  • Pojačanog stresa
  • Neravnoteže hormona
  • Žudnje za hranom i prejedanje
  • Veći rizik od bolesti
  • Neželjeno debljanje

Hormonalna neravnoteža kod žena

Važnost sna često se zanemaruje, no velik broj istraživanja pokazuje da je upravo on ključan element u mnogim aspektima zdravlja žena uključujući regulaciju razine šećera u krvi, stabilizaciju raspoloženja, pomoć u funkcioniranju živčanog sustava i podršku proizvodnji hormona. Nedostatak kvalitetnog sna može povisiti hormone stresa, uključujući kortizol, dok potiskuje oslobađanje drugih hormona, uključujući melatonin, hormon povezan sa zdravim cirkadijalnim ritmovima, kao i s učincima protiv starenja.

Poremećaji spavanja mogu rezultirati:

  • Smanjenim melatonom
  • Povišenim TSH s fluktuirajućim T4 i T3
  • Povećanim prolaktinom
  • Smanjenim progesteronom
  • Povećanim estrogenom
  • Povećanim lučenjem inzulina jer se javlja inzulinska rezistencija

Svi ovi čimbenici mogu pridonijeti neplodnosti, neredovitim ciklusima i niskom libidu. Također može pogoršati određena stanja, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), endometrioze, hipotireoze i simptoma perimenopauze i menopauze. Kada ne spavate dovoljno povećava se tjeskoba, slabe kognitivne funkcije i dolazi do promjene raspoloženja. Nedostatak sna može pridonijeti povećanom oksidativnom stresu, pogoršanju upale, smanjenju apetita i poremećaju menstrualnog ciklusa.

Kako poboljšati san na prirodan način

Postoji nekoliko učinkovitih metoda kako poboljšati higijenu sna, a prva je da promijenite način života i vratite hormonalnu ravnotežu. Evo nekoliko savjeta:

1. Napravite raspored

Stvaranje idealnog rasporeda spavanja je ključno. To između ostalog uključuje spavanje u hladnoj, tihoj i zamračenoj prostoriji. Korisno je ograničiti izlaganje digitalnim uređajima najmanje dva sata prije odlaska na spavanje jer oni emitiraju plavo svjetlo koje nas može učiniti budnijima i ometati otpuštanje melatonina. Pokušajte navečer prigušiti svjetla u domu kako biste svom tijelu signalizirali da je vrijeme za opuštanje, a zatim provedite sate do spavanja radeći nešto umirujuće poput čitanja ili vođenja dnevnika. Svaku večer pomaknite vrijeme za spavanje za 15 minuta dok ne dođete do svog idealnog vremena za spavanje.

2. Vježbajte svjesnost

Praksa svjesnosti, poput meditacije i vježbi dubokog disanja, može značajno poboljšati kvalitetu sna. Neke su studije pokazale su da su ove tehnike učinkovite intervencije kod kronične nesanice, pomažu u smirivanju uma i pripremaju tijelo za odmor.

3. Redovito se krećite

Uključivanje više kretanja i redovite tjelovježbe u dnevnu rutinu može pozitivno utjecati na kvalitetu i kvantitetu sna. Tjelesna aktivnost pomaže u regulaciji prirodnih ritmova tijela i može pospješiti dublji, okrepljujući san.

Dodatna podrška spavanju

Kao dodatnu podršku za kvalitetnim snom dobro je posegnuti za magnezijem i to glicinatom koji je dobar promotor spavanja te ayurvedskom biljkom ashwagandhom. Učinkovitom se pokazala i pasiflora koja se upotrebljava kao prirodan lijek kod stanja anksioznosti, napetosti i nervoze. Osim toga čaj od matičnjaka je idealan način kako završiti mirnu večer i priuštiti svome tijelu barem sedam sati kvalitetnog sna.

Linker
25. travanj 2024 14:44