FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Tri pravila za dobar odabir mirisne esencije

Mirisi koje instinktivno preferiramo oni su koje naš mozak najlakše prepoznaje


1. Budite oprezni u izboru esencijalnog ulja: kvaliteta je ključna, naročito kad esencija treba utjecati na stanje vašeg duha. Kupite ga u ljekarni ili biljnoj ljekarni, a ne na kojekakvim štandovima na kojima se znaju naći proizvodi nelegalno spravljeni od sintetičkih molekula. Imajte na umu i to da kvalitetan proizvod ne može biti previše jeftin jer su potrebne velike količine cvjetova ili biljaka da bi se proizvelo nekoliko grama esencijalnog ulja (30 ruža za samo jednu kap esencije ili 1000 kg cvjetova jasmina za litru esencije!). Prosječna cijena za bočicu od 10 ml je od 100 do 150 kuna. Obično je limun najjeftiniji, dok je ruža najskuplja i cijena može iznositi 500 i više kuna za samo 5 ml.


2. Neka ulja mogu biti nadražujuća ako se nanose na kožu u čistom obliku. Prije nego što upotrijebite odabranu esenciju, obavezno napravite test: jednu kap razrijedite s malo biljnog ulja i nanesite na unutrašnju stranu podlaktice. Ako se koža na tom mjestu zacrveni, nemojte ga koristiti.


3. Ako vam se miris neke esencije ne sviđa, odustanite! Mirisi imaju dubok odjek u podsvijesti i ako vam neki miris smeta, moguće je da ga povezujete s nekim neugodnim doživljajem. Radije odaberite neki drugi miris.

Linker
25. travanj 2024 02:33