SHUTTERSTOCK
Vrijedi isprobati

TikTok opet priskače u pomoć! Riješite se začepljenog nosa u samo 15 sekundi

Fizioterapeut podijelio je video na TikToku u kojem daje uputstva kako se riješiti začepljenog nosa

Trenutno je sezona alergija, koronavirus je još uvijek tu, a i respiratorni virusi. Što znači da mnogi imaju problema sa začepljenim nosom, nedvojbeno frustrirajućim i neugodnim simptomom respiratornih problema. Začepljen nos ili nazalna kongestija je stanje zadebljane sluznice nosa koje rezultira otežanim protokom zraka.

Možda ćete se iznenaditi, ali mi smo rješenje za ovaj problem pronašli na TikToku. Naime, video na ovoj društvenoj mreži objavio je fizioterapeut James Moore, a postao je popularan među brojnim korisnicima.

Moore u videu vrši pritisak na određene točke na licu te tako deblokira nosni dišni put u nekoliko sekundi. Dva prsta desne ruke stavite na lijevu stranu nosa i pritisnite ga udesno. Palcem na lijevoj ruci pritisnite područje obraza lijevo od nosa prema unutra i prema gore. Zadržite ruke u ovom položaju 15 sekundi i dišite duboko kako biste odčepili začepljen nos, a po potrebi ponovite i na drugoj strani.

Iako ovaj trik zvuči zaista jednostavno, djeluje li on zaista?



Djeluje li trik za odčepljenje nosa?

Brojni korisnici su u komentarima ispod Mooreovog videa napisali da su isprobali trik i da pomaže.

- Ova tehnika koristi samomasažu kako bi se ublažio pritisak na sinuse - rekao je Moore za Shape.

- Kada imate pritisak i bol u sinusima, sinusi i mišići pokraj nosa mogu biti osjetljivi i zategnuti. Pomicanjem nosa, a zatim masiranjem tih mjesta, dolazi do boljeg protoka krvi i cirkulacije u licu. Ovo omogućuje mišićima/sinusima da otpuste pritisak, što potiče sinuse da izbace sluz - objasnio je Moore.

Ali je li ovaj lijek protiv začepljenog nosa odobren od strane liječnika za učinkovitost?

- Čini se da ova metoda koristi načela sinusne akupresure, a to nije opisano u medicinskoj literaturi - kaže dr. med. Nicole Aaronson, otorinolaringologinja.

Međutim, akupresura sinusa nije ni opovrgnuta, napominje ona.

- Infraorbitalni živac prolazi točno kroz područje na obrazu gdje se vrši pritisak. Stimulacija ovog živca pritiskom može uzrokovati neke promjene u osjetu u dijelovima nosa kroz koje prolazi taj živac. To može biti razlog za privremeno olakšanje - kaže dr. Aaronson.

Čvrstih dokaza o učinkovitosti ovog trika nedostaje, ali sasvim je u redu da ga isprobate.


Je li ovaj trik siguran?

Da, trik je siguran dok god ne primjenjujete previše pritiska dok ga izvodite, prema dr. Aaronson. Međutim, trebate rješavati uzrok začepljenog nosa umjesto da samo privremeno ublažite simptome.

- Korisno je shvatiti što uzrokuje kongestiju kako biste pronašli najbolji lijek - kaže dr. Aaronson.

Primjerice, ako su uzrok sezonske alergije, oralni lijekovi mogli bi biti dobra opcija liječenja, predlaže ona. Međutim, ako imate nealergijski rinitis, što znači da imate začepljeni nos, kišete i curi vam nos bez alergije, sprej za nos mogao bi biti bolja opcija, dodaje dr. Aaronson.

- Još jedna stvar koju smatram vrlo korisnom kada se proizvodi puno sluzi (tijekom prehlade ili kada se alergeni u zatvorenom prostoru ne mogu izbjeći) je ispiranje nosa fiziološkom otopinom. Bez obzira na uzrok, hidratacija je neophodna za održavanje sluzi na najnižim mogućim razinama - zaključila je dr. Aaronson.

Linker
25. travanj 2024 16:50