SHUTTERSTOCK
Instagram zvijezda

Svi su ludi za pampasom, ali nisu svjesni da ovaj hit dekor krije i jednu opasnost

Pampas trava trenutačno je iznimno popularna u svijetu dizajna interijera

Svi su ludi za pampas travom, fascinantnom biljkom koja je sve češći ukras na travnjacima i dvorištima, ali također i barem u jednoj vazi u domu. Jesen je godišnje doba kada pampas doživljava svoju punu raskoš - jer su cvjetne metlice od sada pa sve do mraza efektan jesenski detalj na otvorenom, a tijekom zime odlično se mogu uklopiti u svaku unutrašnju dekoraciju. Pampas trava službenog imena Cortaderia selloana ukrasna je biljka duge stabljike i raskošnih listova, odnosno paperjaste trave najčešće zlatne boje. Odlično izgleda u velikim vazama, na stolu ili u nekom kutku za opuštanje. Ova je biljka vrsta cvjetnice iz porodice Poaceae. Porijeklom je iz Južne Amerike, iz regije Pampas po kojoj je i dobila ime. Listovi ove trave tanki su i mogu biti dugi i oko jedan metar. Cvjetna stapka završava cvjetnom metlicom dužine 40 do 50 centimetara. Postoje sorte i s bijelom i ružičastom metlicom, koje su nižeg rasta. No, iako je neodoljiva, potreban je oprez oko ove ukrasne biljke jer ipak nije za svakoga.

image
SHUTTERSTOCK

U riziku svaka peta osoba

Naime, osobe koje inače pate od alergija na pelud trave mogu osjetiti respiratorne simptome i od pampasa. Procjenjuje se da alergije na pelud trave pogađaju oko 20 posto stanovništva širom svijeta, što znači da je svaka peta osoba alergična na travu.

Također, svake se godine bilježi i porast broja osoba koje pate od različitih vrsta alergija. Kod nekih su urođene, a drugi ih pak razviju u bilo kojoj životnoj dobi. Nije baš jasno zašto netko tko je do jučer uživao bez tegoba u travi, odjednom na nju nepovoljno reagira, ali razlog leži u činjenici da svjedočimo klimatskim promjenama, zagađenju zraka, uništavanju prirodne flore, urbanizaciji i slično. Globalno zatopljenje rezultira većim brojem toplijih dana, što pak pogoduje ranijem nicanju biljaka, kao i njihovom duljem zadržavanju. Kod osjetljivih osoba alergija na travu manifestirat će se kihanjem, šmrcanjem i drugim smetnjama gornjeg dišnog sustava te iritacijom na očima. Iako učinak pampas trave na zdravlje nije proučavan na velikom uzorku, u Španjolskoj su napravili prvu manju studiju koja je pokazala veliku alergenost pampas trave.

U španjolskoj Kantabriji upustili su se u znanstveni projekt pa su ekstrahirali peludi pampas trave i analizirali alergenu reakciju kod 98 pacijenata koji su bili alergični na pelud lokalnih trava. Utvrdili su kožnu reakciju i prisutnost specifičnih IgE protutijela (sIgE) na pampas ili na tipičnu autohtonu travu, Phleum pratense. Također su u istraživanju usporedili sezonske simptome s prijavljenim brojem peludi trave na tom području. Rezultati snažno sugeriraju da pampas može uzrokovati respiratorne alergije u sličnoj mjeri kao i lokalne trave. S obzirom na to da se pampas trava oprašuje kasnije od lokalnih trava, to bi produljilo razdoblje alergija na travu u regiji za oko tri mjeseca svake godine, kako je i navela većina pacijenata.

Istraživači su zaključili kako je ova prva studija koja je izvijestila o učincima upečatljivog širenja pampas trave na ljudsko zdravlje te da može predstavljati relevantno pitanje zdravlja okoliša.

image
SHUTTERSTOCK

Brojna ljekovita svojstva

U posljednjih nekoliko desetljeća pampas trava proširila se u raznim zemljama te je već negdje i klasificirana kao invazivna vrsta, primjerice na Havajima i u Novom Zelandu. Razlog je taj što su zabilježene mnoge pogubne posljedice za lokalnu biološku raznolikost, krajolik i strukture.

No i dalje je veoma omiljena upravo zbog svoje upečatljive značajke - može narasti nekoliko metara u visinu, a perjanice su sve raskošnije iz godine u godinu. Cvatu krajem ljeta i mogu trajati do dugo u jesen. Listovi su dugi i uski, s oštrim rubovima koji se mogu rezati poput noža, otuda i ime "cortaderia", što na španjolskom znači "rezanje trave". Osim uređenja okoliša, pampas trava je također atraktivna pticama. Visoke perjanice pružaju ‘klupe za odmor‘ pticama, a listovi također mogu pružiti sklonište malim životinjama poput miševa i zečeva. Sadi se u kombinaciji s drugim biljkama na travnjaku gdje može stvoriti prelijepe cvjetne gredice, no potreban je oprez jer je za sušnih razdoblja jako zapaljiva.

U prošlosti se ova biljka koristila i u praktične svrhe. Listovi su se koristili su Južnoj Americi za rezanje, a perjanice za posteljinu, izolaciju, pa čak i kao materijal za tkanje. Pampas trava davno se koristila i zbog svojih ljekovitih svojstava. U tradicionalnoj južnoameričkoj medicini pampas trava se koristi za liječenje raznih bolesti, uključujući astmu, bronhitis i infekcije mokraćnog sustava. Iako postoje ograničena znanstvena istraživanja o ljekovitim prednostima pampas trave, neke studije sugeriraju da može imati protuupalna i antitumorska svojstva.

Pampas trava trenutačno je iznimno popularna u svijetu dizajna interijera, njezine pernate metlice koriste u dekorativnim aranžmanima. Posljednjih godina pampas trava zvijezda je Instagrama i posebno je trendi u boemskim i minimalističkim stilovima dekoracije.

Pampas trava je također popularna među cvjećarima koji je koriste u cvjetnim aranžmanima, vjenčanim buketima i drugim cvjetnim ‘kreacijama‘. Pernata tekstura daje jedinstven i nježan ‘dodir‘ tim aranžmanima, a njihova veličina i visina čine ih idealnim za mnoštvo kreacija.

image
SHUTTERSTOCK

Pozitivna energija

No, kada se koristiti pampas u cvjetnim aranžmanima, savjetuje se lagano poprskati metlice lakom za kosu kako bi im se pomoglo da zadrže svoj oblik i spriječe rasipanje po podu. No to ih neće lišiti sposobnosti da izazovu alergijsku reakciju kod osjetljivijih osoba.

U nekim kulturama pampas trava je također povezana sa simbolikom i duhovnošću. U japanskoj kulturi pampas trava se smatra simbolom prosperiteta i često se koristi u tradicionalnoj umjetnosti i ukrasima. U feng shuiju se vjeruje da pampas trava donosi sreću i pozitivnu energiju u prostor.

Linker
27. travanj 2024 17:54