Ako volite jorgovan i njegov omiris, vi ste osoba koja uživa u romantičnoj odjeći i voli antikvitete.
 Foto: iStock
Sretna biljka - jorgovan

Što je to toliko posebno u njemu da nas opija svakog proljeća?

Malo tko ne voli zanosan miris jorgovana u proljeće. Njegovi raskošni cvjetovi uljepšat će svaki kutak i ispuniti ga divnim, opojnim mirisom...

Jorgovan (Syringa vulgaris) od travnja do lipnja cvate pastelnim bojama: ljubičasto, plavo, ali i bijelo, a zbog njegove neponovljive ljepote i mirisa cvjetova ukras je mnogih parkova širom Europe. Po našem se kontinentu proširio s Balkanskog poluotoka, no neki smatraju da mu je, kao dalekom rođaku masline, pradomovina zapravo u istočnoj Europi i Maloj Aziji, odakle se proširio diljem svijeta.

Iako jorgovan svrstavamo u grmove koji mogu narasti u visinu od dva do deset metara, to ne znači da ga ne možemo oblikovati i kao stablo. U tom slučaju sadnicu bismo trebali početi oblikovati što ranije ili pri kupnji potražiti onu koja već ima dobro oblikovanu barem jednu uspravnu granu.

Popularnost jorgovana traje već stoljećima, ne samom zbog ljepote.

Od vaze do lule

Uzgajali su ga i zbog vrijednog drveta od kojeg se mogu izraditi razna glazbala, a i cijenjena je sirovina za izradu lula i ostalog pušačkog pribora. Njegovo botaničko ime stoga i potječe od grčke riječi syrinx, što znači lula.

Voli sunce

Grm jorgovana čest je u našim vrtovima i parkovima. Cvijet je manje ili više intenzivne ljubičaste boje, a ima i grmova s plavim, ružičastim, žutim i bijelim cvjetovima. Obično cvjetanje počinje sredinom proljeća, a može potrajati sve do početka ljeta. Jorgovan obožava sunčana mjesta, gdje će tijekom cijelog dana ili barem većim dijelom biti sunca. Cvijet se na mladim granama pojavljuje tek nakon tri godine pa treba biti oprezan s orezivanjem.

Simbolika jorgovana

Jorgovan nosi i određenu simboliku. Ljubičasti i ružičasti simbol su prve ljubavi, a bijeli upućuje na mladenačku čistoću i nevinost, stoga nije neobično što se jorgovani često voljenim osobama daruju u buketima. Kao cvijet omiljen je u kršćanstvu, posebno u vrijeme Uskrsa. Ako volite jorgovan i njegov opojni proljetni miris, vi ste osoba koja uživa u romantičnoj odjeći i voli antikvitete. Baš poput jorgovana, uvijek imate uspravan položaj, jer je to najbolji način da budete drugačiji.

Osim što možete uživati u pogledu na njega i njegovu mirisu, možete ga i jesti. Jeste li možda već isprobali staviti ga u salatu ili njegovim cvjetovima ukrasiti desert?

Može se i jesti

Cvjetovi jorgovana su jestivi. Mogu se jesti sirovi, ali se i pohaju, slično kao bazgini cvjetovi.

Jorgovan ima bogat cvjetno-citrusni okus pa od njega možete pripremiti hladni napitak i uljni macerat, a odlično se uklapa u salate, deserte ili frapee. Salate od jestivog cvijeća, među koje spada i jorgovan, popularne su u mnogim restoranima po svijetu.

Odličan je dodatak proljetnim miješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja. Ipak, potrebna je doza opreza - sirove cvjetove jorgovana jedite samo u manjim količinama, jer stežu i isušuju sluznicu usta.

Jeste li znali?

  • Na Cipru, u Grčkoj i Libanonu cvijet jorgovana usko je povezan s Uskrsom, čak i po svom lokalnom imenu paschalia.
  • Američka država New Hampshire odabrala je jorgovan kao službeni cvijet.
  • Tijekom svibnja diljem Amerike održavaju se festivali posvećeni jorgovanu.
  • Selo Lombard u američkoj državi Illinois naziva se selo jorgovana; u njemu je posađeno više od 200 različitih vrsta.

U KOZMETIČKOJ INDUSTRIJI

U kozmetici se ekstrakt jorgovana upotrebljava u kremama i tonicima. Takvi su proizvodi namijenjeni osjetljivoj koži sklonoj crvenilu.

  • Uljni macerat jorgovana

Šaku cvjetova jorgovana stavite u staklenku ili staklenu bocu od jedne litre i zalijte vrlo kvalitetnim maslinovim uljem. Držite dva do tri tjedna na suncu. Ulje s jorgovanom idealno je za njegu tijela i masažu, posebno kod reume ili za masažu trbuha kod nadutosti.

  • Efektne ledene kocke

U svaku posudicu kalupa za led stavite po jedan cvjetić jorgovana pa ulijte vodu. Zamrznite i kockice poslužite u hladnom napitku ili koktelu.

PRIPRAVCI S JORGOVANOM

  • Čaj od cvijeta jorgovana

U 2 dl hladne vode stavite žlicu cvjetova jorgovana i ostavite dva sata. Potom prokuhajte i dobro ohladite. Ovaj je napitak dobar za jetru.

  • Ulje cvjetova jorgovana

Ulje cvjetova jorgovana u aromaterapiji se rabi za postizanje emocionalne i duhovne ravnoteže. Pomaže i u jačanju senzualnosti i liječenju potištenosti.

  • Čaj od kore stabla

Kora stabla jorgovana skida se u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i zračnom mjestu. Sadrži razne ljekovite sastojke kao što su siringin, tanin, eterična ulja i minerale. U 2 dl vode potope se dvije žličice kore jorgovana oko dva sata. Nakon toga se čaj kratko prokuha i ostavi još jedan sat. Piju se dvije do tri šalice dnevno. Čaj se koristi za uklanjanje bolova, liječenje napetosti, obnavljanje jetre.

Linker
24. travanj 2024 13:41