SHUTTERSTOCK
Prirodno rješenje

Snažna i sjajna kosa – uz ova četiri tretmana osigurajte znatiželjne poglede

Sve što trebate za kosu nalazi se već u kuhinji

Možda su jaja vaš omiljeni izbor za doručak i koristite ih u većini svojih prehrambenih navika. Osim kulinarskih dobrobiti, ova namirnica učinkovito djeluje u tretiranju naše kose koja je izrađena od keratina i proteina. Budući da jaja sadrže veliku količinu proteina, poslužit će kao savršeni tretman za oštećenu kosu. Proteini će kosu učiniti jačom, a biotin iz jaja će, bez obzira jedete li ili ih nanosite na kosu kao terapiju, učiniti ju zdravom i sjajnom.

Bilo bi idealno kada bi komercijalni proizvodi u svom sastavu sadržavali jaje, međutim, još uvijek ne postoji način kako to izvesti, a da se proizvod ne pokvari. Ipak, korištenje jaja kao kućnog tretmana je brzo, jednostavno, jeftino i vrlo učinkovito. Samo se pobrinite da nosite staru odjeću i primjenjujete ove tretmane u kupaonici jer može postati neuredno.

Četiri tretmana za jaku, seksi i sjajnu kosu

1. Sirovo jaje

Ako je kosa normalna, upotrijebite cijelo jaje. Ako je masna, koristite samo bjelanjke. Ako imate suhu i krhku kosu, u tom slučaju upotrijebite samo žumanjak. Tucite jaje, odnosno mješavinu koja je prikladna vašem tipu kose, a zatim ju nanesite od korijena vlasišta prema vrhovima. Ostavite smjesu oko 30 minuta pa isperite toplom vodom te isperite šamponom.

2. Jaja i med

Ako vam je kosa posebno suha ili oštećena od sunca, možda ćete htjeti posegnuti za sljedećom, ljepljivom varijantom eliksira za kosu. Naime, med u sebi sadrži hranjive tvari i antioksidanse koji napajaju folikule kose i potiču njezin rast.

Tucite jedan ili pola žumanjka, (ovisno o duljini kose) i dodajte oko 170 grama meda. Smjesu nanesite na čistu, vlažnu kosu, pritom ju masirajući u vlasište. Pustite da odstoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Potom, koristite regularni šampon.

3. Jaja i maslinovo ulje

Ovo je savršena kombinacija za dubinsku hidrataciju jer su oboje, i jaja i maslinovo ulje bogati mastima. Za ovaj tretman, koristit ćete samo žumanjke jaja. Upotrijebite jedan do dva žumanjka te dodajte žlicu do dvije maslinovog ulja. Smjesu nanesite ravnomjerno na suhu kosu i umasirajte u vlasište. Stavite plastičnu kapu za tuširanje i ostavite mješavinu na sebi oko sat vremena. Isperite toplom vodom te nakon, koristite šampon.

4. Jaja, avokado i kokosovo mlijeko

Ovo dubinsko hidratantno sredstvo obiluje mastima i antioksidansima. Uzmite pola avokada i zgnječite ga. Umutite jedan žumanjak s pireom od avokada i dodajte malo kokosovog mlijeka. Napravljenu smjesu nanesite i umasirajte u suhu kosu, od korijena kose prema vrhovima. Nakon 30 minuta, smjesu isperite toplom vodom te kosu operite šamponom.

Linker
12. travanj 2024 15:49