Uz kihanje, začepljenost nosa i bolnost grla, na virozu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja.
 Foto: Istock
Slično, ali nije isto

Prepoznajte razliku između viroze i alergije

18. travanj 2018.
Ako imate nagon kihanja koje ne prestaje i crvenilo očiju, riječ je o alergiji. Tu će od pomoći najviše biti peludni kalendar.

Iako su simptomi sezonske alergije i viroze slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza:

  • Uz kihanje, začepljenost nosa i bolnost grla, na virozu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja.
  • Smetnje viroze nestaju spontano nakon kraćeg vremena, za razliku od simptoma alergije koji traju znatno dulje i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.
  • Ako simptomi traju dulje od dva tjedna, postoji mogućnost da se radi o alergiji.
  • Ako postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije.
  • Ako se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen), gotovo sigurno se radi se o alergiji.
  • Kod alergije se javlja iritantan svrbež očiju i nosa, dok kod prehlade takav svrbež nije prisutan.
  • Pozitivni nalazi alergološkog testiranja ukazuju na alergiju.

Peludna prognoza

Ove je godine zima pokazala još jedno svoje nepredvidljivo lice koje je očito zbunilo i biljni svijet tako da se dio drveća budi i prije nego što mu je vrijeme. Stoga se može reći da su se ove godine probudile barem dva ili tri tjedna ranije.

To se ne događa samo zbog ovih trenutnih prognoza vremena gdje je toplije nego što je to prosjek. Tu govorimo o općenitim klimatskim promjenama koje su uzročno posljedično promijenile i biljni svijet. Tako se već duže vrijeme uočava kako se produljuje sezona aeroalergena.

Sada imamo samo jedan ili dva mjeseca kada nema aeroalergena dok je nekad to bilo i do pola godine. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su metode za praćenje sve bolje i sofisticiranije.

Tehnologija ide naprijed i obavještavanje javnosti je praktički trenutno. Zato bez obzira na alergije i tegobe alergičara treba pozitivno gledati jer se takvim osobama omogućuje da se što bolje nose s tegobama i da svoje dnevne aktivnosti prilagode stanju na peludnoj prognozi. No, u ovo doba godine epidemiološka situacija pokazuje da problemi s respiratornim sustavom mogu biti povezani s virozama.

Prevencija

Bilo bi dobro da ukažemo i na preventivne preporuke poput klasičnih metoda provjetravanja i pokušaja da se ne grupiramo koliko god je to moguće. Naravno, ako su alergeni u pitanju i ako je drvo ispred prozora onda ne treba na taj način provjetravati. Trenutno je ipak puno veći broj onih koji su pod virozom nego oni što pate od aeroalergena.

Činjenica jest da klimatske promjene utječu na alergene i oni što stručno monitoriraju aeroalergene u zraku napominju da pogotovo kroz cijelu godinu se primjećuju neki od aeroalergena u zraku. Tako da uvijek preventivne preporuke stručnjaka i aplikacija poput onih koje prate peludne prognoze omogućavaju ljudima da mogu posložiti svoj život i navike.

A kolika je razina peludi u vašem gradu vrlo lako možete saznati.

Peludna prognoza prema razini peludi u zraku i vremenskoj prognozi donosi korisne bioprognostičke podatke koji omogućuju alergičnim osobama planiranje dnevnih aktivnosti i odgovarajuće preventivne postupke. Peludnu prognozu možete provjeriti ovdje.

Teme
Linker
25. siječanj 2023 13:10