SHUTTERSTOCK
Prva pomoć

Posljedice stresa utječu na cjelokupno zdravlje - ove tehnike mogu pomoći

Dok su u umjerenim količinama korisni, produljena prisutnost stresora može dovesti do značajnih, štetnih učinaka

Definiciji stresa pripisujemo sustavno prikupljene mentalne i emocionalne reakcije koje ostavljaju dalekosežne, negativne posljedice na cijelo tijelo. Iako je prirodno povezivati ga sa psihičkim naporom, važno je prepoznati njegove fizičke posljedice. Kao odgovor na stres, naše tijelo prolazi kroz promjene u lučenju hormona i kemikalija. Većinu tih izlučevina proizvodi nadbubrežna žlijezda.

Višestruke funkcije hormona

Hormoni koji se oslobađaju iz ove žlijezde imaju višestruke funkcije, uključujući pokretanje reakcije bori se ili bježi, reguliraju metaboličke procese poput razine šećera u krvi, upravljaju ravnotežom soli i vode te olakšavaju trudnoću. Dok su u umjerenim količinama ovi hormoni korisni, njihova produljena prisutnost može dovesti do značajnih štetnih učinaka. Kortizol, primarni hormon stresa, djeluje na sprječavanje procesa koji bi mogli ometati tjelesnu reakciju bori se ili bježi. Točnije, mijenja način na koji imunološki sustav reagira i ometa pravilno funkcioniranje probavnog, reproduktivnog sustava te onog povezanog s rastom.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravstvena stanja kao posljedice stresa

Stres može potaknuti niz probavnih problema, od nelagode u želucu i probavnih smetnji do stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Također, može utjecati na obrasce prehrane, odnosno na epizode prejedanja ili pothranjenosti, što može pridonijeti fluktuacijama u tjelesnoj težini. Posljedice stresa mogu se odraziti i na koži uzrokujući stanja poput akni, psorijaze i ekcema. Osim toga, može izazvati alergijske reakcije, koje često dovode do neugodnih kožnih problema poput osipa. Utjecaj kroničnog stresa može imati posljedice i na kardiovaskularno zdravlje, odnosno povećati rizik od bolesti srca, hipertenzije i ateroskleroze. Hormoni stresa imaju sposobnost povisiti krvni tlak i potaknuti upalu unutar krvnih žila.

Negativni utjecaj stresa kod žena

Kod žena, stres inicira smanjenje proizvodnje hormona estrogena i progesterona dok podiže razinu kortizola. Navedeno često dovodi do nestalnih i neugodnih menstrualnih ciklusa, a može imati i negativne učinke na ženino emocionalno blagostanje i libido.

Negativni utjecaj stresa kod muškaraca

Kod muškaraca, stres potiče pad razine testosterona i porast kortizola, što dovodi do osjećaja umora te značajnog smanjenja seksualne želje.

image
SHUTTERSTOCK

Kako možemo djelovati

Postoji nekoliko tehnika s kojima se možemo učinkovito boriti protiv stresora. To uključuje:

  • Tjelesnu aktivnost - koja se smatra najučinkovitijim alatom kod promjene životnog stila. Ublažava stres i snižava razine kortizola.
  • Reorganizaciju prioriteta - izbjegavajte odgovaranje na e-mailove i telefonske pozive koji nisu hitni.
  • Meditaciju - razmotrite uzimanje pauza ili prakticiranje tehnika opuštanja kako biste učinkovito upravljali stresom.
  • Prehranu - usvajanje uravnotežene prehrane te izbjegavanje pušenja i konzumiranje alkohola znatno će utjecati na smanjenje stresa

Pomoć stručne osobe

Unatoč svemu, ako smatrate da stres ima značajan utjecaj na vaše zdravlje i ukupnu kvalitetu života, mudro je potražiti savjet stručne osobe koja može pružiti personalizirane savjete i rješenja. Prakticiranje navedenih tehnika upravljanja stresom može pomoći u smanjenju ovih iznenađujućih i često štetnih učinaka na tijelo.

Linker
28. travanj 2024 17:08