SHUTTERSTOCK
Oprez

Pet predmeta koji mogu postati leglo bakterija, temeljito ih očistite nakon gripe ili prehlade

Posteljinu, ručnike i telefone potrebno je temeljito dezinficirati kako biste bili sigurni da prehlada neće potrajati

Stanje prehlade ili gripe nitko ne voli, ponajviše zato što se najčešće pojave u periodu kada smo nešto planirali, poput vikend izleta. Osim što izazivaju opću malaksalost, neispavanost i loše raspoloženje, stvara dodatnu brigu da će se ovo stanje, posebice ako vas ima više u kućanstvu, još neko vrijeme nastaviti. Kada ste ili netko od vaših ukućana prehlađeni ili imate gripu, sigurno razmišljate o tome kako učinkovito spriječiti širenje infekcije. Naime, prema NHS-u, zaraznost može trajati i do dva tjedna, stoga je pomisao na dezinfekciju prostora u kojem zajedno boravite, zapravo dobar potez.

- Uobičajenu prehladu uzrokuje skupina virusa, najčešće rinovirus, koji se uglavnom prenose zrakom i šire ih drugi ljudi koji su bili zaraženi virusom prehlade – objasnio je liječnik William Li.

image
SHUTTERSTOCK

Potencijalni izvor zaraze

Sigurno ste barem jednom u životu dobili savjet ili naredbu kao dijete da ne pijete vodu iz čaše prehlađenog ukućana. Jednako tako, potencijalni izvor zaraze može se skrivati u raznim kućanskim predmetima za koje, savjetuju stručnjaci, bi bilo dobro ih dezinficirati. Dodatni i već provjereni savjet u vrijeme prehlada i gripe također je i redovito provjetravanje prostorija u kojima boravite.

Koje predmete dezinficirati nakon perioda gripe ili prehlade

Neke je predmete posebno važno očistiti za vrijeme i nakon perioda bolesti jer se u njima krije mnoštvo bakterija koje mogu biti potencijalni izvor zaraze.

1. Posteljina

Nakon odrađene prehlade obavezno presvucite i operite svu posteljinu iz spavaće sobe ali i ostalih prostorija u kojima ste tijekom prehlade boravili.

- Tijekom perioda bolesti, puno vremena provodimo u svojim krevetima odmarajući se i vjerojatno kašljemo - rekao je Piyal Alam, liječnik obiteljske medicine i nastavio kako baš na tim mjestima postoji potencijal za širenje patogena. Najbolje rješenje je minimizirati rizik čišćenjem, odnosno pranjem rublja.

2. Ručnici

Slično kao i s posteljinom, ručnici mogu nositi ostatke infekcije i prenijeti ih na druge članove kućanstva.

- Općenito je dobra praksa prati ili mijenjati ručnike jednom tjedno jer oni mogu sadržavati patogene tjelesne tekućine, čak i više u periodu kada smo bolesni - rekao je Alam.

3. Pribor za jelo i piće

Iako bi moglo biti primamljivo koristiti istu šalicu za čaj, najbolje je uzeti novu šalicu sa svakim punjenjem. Pribor za jelo i piće izvrsni su magnet za klice. Stoga ne samo da biste trebali zamijeniti taj pribor nakon svake upotrebe, već biste trebali izbjegavati dijeljenje šalica i posuđa s drugima.

- Pobrinite se da temeljito očistite posuđe prije nego što ga podijelite s ostatkom kućanstva kako biste smanjili njihov rizik obolijevanja - rekao je Alam.

4. Elektronika

Budući da ih stalno koristimo, velike su šanse da je telefon, laptop ili tablet bio u vašoj blizini za vrijeme provedeno u krevetu. Ovi uređaji također mogu brzo postati izvor za bakterijske klice i to ne samo za vrijeme kada smo bolesni. Prljava elektronika također može imati neželjene učinke na kožu lica.

Studija iz 2022. sugerira da su telefoni, koji se rijetko čiste, veliko skladište patogena. Zato, bilo bi dobro redovito ih dezinficirati.

image
SHUTTERSTOCK

5. Razne površine

Možda na njih zaboravljamo, međutim, površine poput kvaka i šaltera, kuhinjske radne plohe, jednako tako mogu biti izvor bakterija.

- Iako prehlada ne ostaje dugo zarazna ako je na površini poput radne površine, virus se može zadržati i do tjedan dana - objasnio je doktor Alam te dodao kao je zbog ove činjenice korisno obrisati površine na kojima su se mogle sasušiti čestice aerosola.

Dodatni savjeti kako osvježiti kuću nakon bolesti

Stručnjaci su naveli još nekoliko dodatnih trikova koje vrijedi koristiti kako biste kuću vratili na početne postavke.

- Prozračite prostor otvaranjem prozora i dezinficirajte sve potencijalne površine koje bi mogle doći u kontakt s drugima - rekao je doktor Scott Roberts.

Doktor Li predlaže temeljito čišćenje kuće.

- Obrišite površine, operite rublje, operite suđe i obrišite kupaonske površine uključujući radne plohe, WC školjke, umivaonike i tuševe - rekao je i dodao kako usisavanje i korištenje prirodnog, ugodnog mirisa predstavlja lijep dodatak svježini prostora.

Linker
25. travanj 2024 15:36