Ako imate alergiju, izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena.
 Foto: Istock
Sve što trebate znati

Najčešća je zdravstvena tegoba na svijetu, a možda je imate i vi

21. ožujak 2018.
Ona se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima te se javljaju u mnogo različitih oblika.

Alergija je neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša.

Kada hrana, priroda, drveće, sunce, igra s kućnim ljubimcima, zapravo sve ono u čemu bismo trebali uživati u svakodnevnom životu postane problem za naše zdravlje, možemo govoriti o alergijama.

Alergije spadaju u najčešće zdravstvene tegobe modernog svijeta, a broj alergičara konstantno raste.

Ona se manifestira kao reakcija preosjetljivosti na čimbenike okoliša koje nazivano antigenima ili alergenima te se javljaju u mnogo različitih oblika.

Najčešće manifestacije alergija su:

  • kožne alergije
  • respiratorne alergije

Kada se javljaju

Najveći broj osjetljivih osoba ima simptome tijekom ranog proljeća te krajem ljeta i početkom jeseni. Najčešći simptomi su kihanje, pojačano curenja iz nosa, svrbež nosa, suzne oči...

Uskoro nam dolazi proljeće te početi cvatnja prvih stabala (ljeska, joha, grab, breza, vrba i hrast) i biljaka (trava, kopriva, trputac, ambrozija). Tada mnoge ljude pogađa alergijski rinitis i druge alergijske manifestacije.

Foto: Istock
Peludna zrnca udisanjem ulaze u nos, podražuju 'alergijski predodređeni' imunološki sustav uzrokujući alergijsku upalu sluznice dišnog sustava.

Olaškajte si tegobe

Često je sklonost alergiji naslijeđena. Da bi se u takve osobe neka od alergijskih bolesti i manifestirala, potreban je određen period razvitka preosjetljivosti na neki vanjski čimbenik. Taj slijed događaja naziva se senzibilizacija, a karakterizira ga stvaranje protutijela u tijelu alergične osobe koja su usmjerena protiv nekog vanjskog čimbenika (alergena).

Stručnjaci navode kako su utjecaj okoline i stil života također jedni od faktora koji utječu na razvoj alergije.

Kako biste se zaštitili poželjno je ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi, prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polenacije.

Također izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena, a nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući, preporuča se oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću kako bi se spriječilo unošenje peludi u prostor u kojem se boravi.

Teme
Linker
26. rujan 2022 20:41