SHUTTERSTOCK
zaštita

Keloide treba čuvati od sunca

Možemo ih ublažiti brojnim tretmanima

Nakon operacije na leđima ostao mi je zadebljani ožiljak koji je veći od kirurškog reza. S obzirom na to da dolazi ljeto i vrijeme kupaćih kostima, kako bih ga mogla bar malo ublažiti? Hoće li se smanjiti od sunčanja?

  • Franka K., Novi Vinodolski

Odgovara izv. prof. dr Ana Bakija Konsuo, dermatovenerolog:

Keloide ubrajamo u dobroćudne tumorske tvorbe koje su nerijetko velik estetski problem. Za razliku od hipertrofičnih ožiljaka, keloidi se šire izvan mjesta reza nakon operacije te mogu biti bolni. To je vrsta ožiljka koja se nalazi iznad razine kože, izdignut je, crven te ponekad može biti praćen svrbežom. Možemo ih ublažiti brojnim tretmanima - silikonskim gel ovima koje primjenjujete sami, krioterapijom, aplikacijom protuupalnih lijekova u ožiljak i laserskim tretmanima koje primjenjuju dermatolozi u svojim ordinacijama. Sunce svakako izbjegavajte jer može doći do pogoršanja i dodatnog rasta keloida te obavezno koristite kreme s visokim SPF-om.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 17:06