Zaštitite svoju kožu
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje kože

Kako sunce utječe na kožu i posljedice kojih se trebamo čuvati

Posljedice prekomjernog izlaganja UV zračenju mogu biti jako opasne. Najbolja prevencija je izbjegavanje boravka na direktnom suncu, praćenje UV indeksa i redovito nanošenje krema za zaštitu

Sunce je, u razumnoj količini, dobro za duh i tijelo, ali pretjerano izlaganje sunčevim zrakama može dovesti do kratkotrajnih i dugotrajnih oštećenja kože. Posebno su štetne UVA i UVB zrake koje mogu izazvati opekline, prijevremeno starenje kože, hiperpigmentacije, oštećenje očiju, oslabljen imunološki sustav, fotoalergijske i fototoksične reakcije pa i rak kože. Liječnici i dermatolozi sve više upozoravaju na jaku povezanost između učestalosti raka kože i stupnja oštećenja DNK, podsjećajući nas na to da je upravo izlaganje suncu uzrok više od 90 posto slučajeva raka kože.

Opće je poznato da je najbolje liječenje upravo prevencija redovitim korištenjem njege za zaštitu kože od sunca, stoga je važno zaštititi kožu tijela prilikom svakog izlaganja UV zrakama, čak i tijekom oblačnih dana. Evo zašto je to apsolutno nužno:


Alergija na sunce

Najčešći oblik reakcije preosjetljivosti na sunce je polimorfna svjetlosna erupcija. Očituje se svrbežom kože i osipom u obliku crvenih prištića. Najčešće se javljaju u području dekoltea, vrata, gornjem dijelu leđa, nadlanicama ili nadlakticama, a ne javljaju se na dijelovima tijela koji su pokriveni. Kod preosjetljivih osoba osip se javlja svake godine. Simptomi se mogu pojaviti čak i nekoliko minuta nakon prvog izlaganja kože suncu, ali alergija može nastati i nekoliko dana kasnije, zbog čega je mnogi ne prepoznaju. Zato je važno na kožu nanositi zaštitnu kremu već od proljeća. Navedene promjene na koži ponajviše izazivaju UVA i UVB zrake. UVA zrake prodiru dublje u kožu pa se alergija na sunce može pojaviti i primjerice nakon vožnje u automobilu.

image
Prevencija je ključna
FOTOGRAFIJE: EUCERIN


Masna koža sklona aknama

Kao što se i mi međusobno razlikujemo, razlikuje se i naša koža. Nekim osobama koje imaju kožu sklonu aknama poboljšava se stanje kože nakon izlaganja suncu, ali nekima se stanje pogorša. Naime, sunce isušuje kožu i kada se to dogodi, kako bi koža imala potrebnu masnoću, žlijezde lojnice proizvode još više sebuma (kojeg masna i aknama sklona koža već ionako ima mnogo). Višak sebuma, poznat kao seboreja, upravo je jedna od prvih faza u nastanku akni. Zato je važno znati da pretjerano i izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može potaknuti uzročnike nastanka akni i pogoršati stanje kože. Odgovarajuće kreme za visoku UVA/UVB zaštitu kože sklone aknama stoga su lagane i nekomedogene formule s učinkom protiv sjaja.


image
Pretjerano i izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može potaknuti nastanak akni
FOTOGRAFIJE: EUCERIN/HANZA MEDIA


Hiperpigmentacija

Bez obzira na prirodnu boju kože, zaštita od sunca je važan korak u sprečavanju hiperpigmentacije - stanja kod kojeg se prekomjerno stvara melanin, prirodni pigment u koži, te uzrokuje tamne mrlje i neujednačene tonove. Uz UVA i UVB zračenje, HEV svjetlost može uzrokovati neujednačenu pigmentaciju kože. Pigmentacijske mrlje, kao što su staračke pjege, uglavnom se javljaju na dijelovima tijela koji su mu najčešće izložena, poput lica, dlanova i ruku. Velika područja hiperpigmentacije, koja se javljaju najčešće na licu, nazivamo melazma.

Važno je zapamtiti da sunčeve zrake utječu na kožu čak i za oblačnih dana i zato je važno redovito i temeljito nanositi pouzdanu zaštitu od sunca na sve dijelove kože koji su izloženi. Posebni sastojci i zaštitnim kremama vidljivo smanjuju tamne mrlje tijekom vremena i, uslijed redovite primjene, sprječavaju njihovo ponovno pojavljivanje.

image
Korištenjem krema i losiona za prevenciju i zaštitu od štetnog djelovanja UV zračenja te HEV svjetlosti čuvate zdravlje i ljepotu kože
FOTOGRAFIJE: EUCERIN


Fotostarenje i bore

Sunčeva svjetlost sastoji se od UV svjetlosti, vidljive svjetlosti i infracrvene svjetlosti. Plavi/ljubičasti dio vidljivog spektra sunčeve svjetlosti ima posebno visok stupanj energije i poznat je pod nazivom visokoenergetska vidljiva svjetlost ili HEV (High Energy Visible) svjetlost. Poput UVA zraka, HEV svjetlost generira slobodne radikale koji potiču stanice kože da proizvode enzime koji razgrađuju kolagen i elastin, a oni našoj koži daju svjež i mladenački izgled. Ovaj proces se često naziva oksidativni stres i to je ono što uzrokuje fotostarenje kože - preuranjeno starenje kože kao rezultat izlaganja suncu. UV zrake mogu uzrokovati brojna oštećenja i ubrzano starenje kože, a smatra se da je čak 90 posto znakova starenja kože rezultat negativnog utjecaja UV zraka. Često se takvo prerano starenje kože vidi i u mladih osoba koje se pretjerano izlažu bilo prirodnim, bilo umjetnim UV zrakama u solariju. Staračke pjege (lentigo senilis), na čiji nastanak najveći utjecaj imaju UV zrake, redovito se pojavljuju na dijelovima kože koji su kontinuirano izloženi sunčevim zrakama, a sve češće ih primjećujemo i u osoba mlađih od 40 godina, posebno u osoba svijetle puti.


Ne samo preko ljeta

Lice, ruke i dekolte su područja tijela najizloženija UV zračenju. Iako sunce, u određenoj mjeri, može imati pozitivan utjecaj na raspoloženje, osigurati vitamin D, poboljšati cirkulaciju te ojačati metabolizam i produktivnost, pretjerano izlaganje vrlo je štetno. Zato je od presudne važnosti koži lica pružiti posebnu i trajnu zaštitu tijekom cijele godine. Eucerin SUN pružit će vašoj koži ono najbolje.


Izaberite pravu zaštitu

Eucerin SUN njega posebno je prilagođena individualnim potrebama kože i sadrži aktivne sastojke koji ublažavaju probleme s kožom izazvane sunčevim zrakama. Uz naprednu spektralnu tehnologiju u proizvodima Eucerin Sun kombinirani su UVA/UVB filtre za zaštitu od UV zračenja, a proizvodi su obogaćeni patentiranim sastojcima, poput Thiamidola, koji djeluje na glavni uzrok hiperpigmentacije, antioksidansa licochalcona A za zaštitu od visokoenergetske dnevne svjetlosti, gliceretiničnekiseline koja podržava vlastiti mehanizam obnavljanja DNA kože. U paleti su i proizvodi s tehnologijom za kontrolu masnoće i s teksturom suhom na dodir za zaštitu kože sklone aknama. Uz to, Eucerin SUN zaštita od sunca sadrži samo mineralne i organske UV filtre koji su u skladu sa strogim standardima Uredbe EU o kozmetičkim proizvodima. Koristi se optimalna kombinacija ovih filtara kako bi se pružila najbolja zaštita, ali i očuvao okoliš.



Powered by

Eucerin

Linker
26. travanj 2024 14:55