SHUTTERSTOCK
zdravlje

Kako si pomoći kad kašalj ne prestaje

Ne smatra se bolešću već simptomom, a ako potraje dulje, potražite pomoć

Kašalj je uobičajeni refleks koji pomaže očistiti dišne puteve od sluzi, dima i drugih iritansa. No, isto tako može biti iritirajući, ometati san ili biti bolan ako je praćen grloboljom. U većini slučajeva prolazi kada prođe njegov uzrok, odnosno kada se povuče upala izazvana virozom, gripom, astmom, alergijom, upalom pluća...

Eterična ulja koja pomažu

Možete ga pokušati ublažiti na nekoliko jednostavnih načina. Važno je piti tekućinu, najbolje nezaslađeni čaj, jer razrjeđuje bronhijalnu sluz, pospješuje iskašljavanje i vlaži sluznicu. Pripravci na bazi propolisa i meda također će ublažiti iritacije sluznice grla oštećene kašljanjem. Pomaže i ako na prsa ili vrat utrljate balzame ili kreme na bazi mentola, kamfora i eteričnih ulja. Njihov ljekoviti miris olakšat će prolazak zraka do pluća.

Eterična ulja eukaliptusa i timijana u difuzorima u prostoriji u kojoj boravite također će olakšati simptome. Ako zbog kašlja ne možete spavati, dodatnim jastucima podignite uzglavlje. U slučaju da kašalj potraje više od deset dana, javite se liječniku. Liječničku pomoć potražite i ako se pojavi osip, visoka temperatura, gust, žut ili smeđi sekret, ako ostajete bez daha i iskašljavate krv.

Linker
22. travanj 2024 16:03