SHUTTERSTOCK
osjetite razliku

Jesenski blues je češći nego što mislimo - kako na jednostavan način možemo podići hormon sreće

Prirodni dodaci kao podrška mentalnom zdravlju

Možda ste i vi primijetili kako ste s prvim tmurnim jutrima smanjenog raspoloženja, uhvatila vas je melankolija te imate manje radne i životne energije. Poslovne obaveze, stres, brzina, sastanci i putovanja s jedne, a odvajanje vremena za obiteljske obaveze, kućanske poslove, trgovine te odlaske na zajednička okupljanja s druge strane nerijetko nas ostavljaju iscrpljenima, bez konkretne želje za posvećivanje dodatnog vremena samo za sebe. Obaveze se gomilaju, a mi smo sve više pod stresom. Čini se da mnogima upravo u ovim jesenskim danima, koji postaju sve kraći, treba dodatan ‘boost‘ hormona sreće, odnosno serotonina. Potrebno nam je konkretno i prirodno rješenje koje će napraviti preokret prema uživanju u svakom trenutku. U nastavku donosimo savjete za dizanje upravo tog hormona te ono najjednostavnije rješenje - unos vitamina B skupine koji su odlični saveznici u borbi protiv lošeg raspoloženja i stresa.

Prirodni podizači hormona sreće

Poznato je da kraći dani i manje sunčeva svjetla utječu na promjene hormona, što se očituje u smanjenom lučenju serotonina i pojačanom lučenju melatonina koji utječu na naš prirodni bioritam. Serotonin nas drži budnima i puni životnom energijom, pa je normalno da pri njegovu smanjenju s nedostatkom sunca osjećamo umor, pospanost i nedostatak energije. Sljedeći savjeti za prirodno podizanje raspoloženja trebali bi vam pomoći da s osmijehom plovite kroz ovu sezonu.

image
SHUTTERSTOCK
  • Provedite vrijeme na otvorenom

Provođenje vremena na otvorenom u jesensko i zimsko vrijeme ima razne fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti. Krenite s jutrom. Odlaske na posao nastojte uskladiti tako da hodate barem 20 minuta.Tako ćete aktivirati mišiće tijela te poboljšati opće raspoloženje za dan pred vama. Čak i po hladnijem vremenu, boravak na otvorenom izlaže vas svježem zraku, što može biti dodatno okrepljujuće za vaš mozak. Isto učinite s odlascima doma. Izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti nadomjestit će nedostatke vitamina D kojeg često manjka u našem tijelu. Vikende iskoristite za duže boravke u prirodi. Aktivnosti na otvorenom potiču proizvodnju endorfina i ublažuju rastresenost. Sportovi poput hodanja ili planinarenja u prirodnim okruženjima snižavaju razinu kortizola, koji je povezan sa stresom. Uz to, doprinose povećanoj kreativnosti i rješavanju nagomilanih problema.

  • Izaberite hranu bogatu vitaminima B skupine

Dobro balansirana prehrana bogata skupinama vitamina B može pozitivno utjecati na raspoloženje i razinu energije koja nam je potrebna za pravilno funkcioniranje tijekom dana. Nedostatak spomenutih vitamina, a posebice B12 skupine može izrazito negativno utjecati na ljudsko tijelo. Pa tako se u nedavno objavljenoj studiji spominju pojava umora, slabosti mišića i smanjene kognitivne funkcije. Stoga, upotpunite svoj tanjur namirnicama kao što su jetrica, jaja, sardine, mliječni proizvodi i kvasac.

  • Posegnite za prirodnim rješenjem protiv stresa, umora i iscrpljenosti

Zbog idealne kombinacije sastava aminokiselina S-adenozil L- metionina (SAMe) i kompleksa vitamina B (B1, B2, B3, B6, B12), u borbi s lošim raspoloženjem, umorom i iscrpljenosti mogu vam pomoći kapsule Tensilen. Ova prirodna molekula pomaže u stvaranju serotonina, smanjenju stanja stresa i anksioznosti. Uz navedeno, ne remeti biološki dnevni ritam, a još važnije, budući da nema sedativno djelovanje ne izaziva ovisnost. Tensilen je dodatak prehrani prirodnog podrijetla, siguran za svakodnevnu, kontinuiranu primjenu te u kombinaciji s kompleksom vitamina B daje moćnu dnevnu dozu dobrog raspoloženja. Treba napomenuti da ne utječe na libido i potenciju.

Studije navode kako nedostaci folata i vitamina B12 mogu biti odgovorni za niske razine SAMe, a osobito kod osoba sklonih depresiji i demenciji.

  • Podignite razinu željeza

Ako ste kontinuirano iscrpljeni, teško se koncentrirate, a drugi vam govore da izgledate blijedo, obavezno provjerite željezo u krvi. Ovaj mineral snage i moći kod mnogih je na niskim razinama pa se nerijetko osjećaju simptomi poput nepravilnih otkucaja srca, glavobolje, niskog tlaka, šumova u ušima te kratkoće daha. U idealnom slučaju bilo bi korisno kroz dva obroka dnevno unositi namirnice bogate željezom. Najbolji su izvori crveno meso, žitarice, mahunarke, zeleno lisnato povrće i sušeno voće.

image
SHUTTERSTOCK

  • Meditirajte i čitajte knjige

Uključite se u aktivnosti koje pomažu u opuštanju i upravljanju stresom poput meditacije i vježbe dubokog disanja. Ako vas opušta dobra knjiga ili rad s rukama, odvojite vrijeme za sve što vas veseli.

  • Uvedite higijenu sna

Za razliku od ljetnih mjeseci kada nas ranom zorom budi sunčeva svjetlost, u jesenskom i zimskom periodu nerijetko zamijenimo ritam. Budući da duži sati provedeni u mraku uzrokuju povećanu razinu melatonina, normalno je da se osjećamo pospanima pri završetku radnog dana. U ovome bi vam mogla pomoći nova rutina s kojom ćete pomaknuti dosad možda neuredne obrasce odlaska na spavanje. Jednom kad ovu rutinu uspostavite, nastojte je se pridržavati.

  • Koristite eterična ulja

Mirisi mogu imati snažan utjecaj na raspoloženje i prirodno ublažavanje stresa. Mirisi poput lavande, kamilice i bergamota povezuju se sa smanjenom razinom stresa. Eterično ulje od lavande će također pospješiti kvalitetu sna, a citrusna ulja doprinijet će emocionalnom blagostanju. Osim toga, ulja su sastavni dio aromaterapije uz pomoć koje stimuliramo naša osjetila, osjećamo se opušteno i zdravije. Iskoristite ovu činjenicu za odlazak na opuštajuće tretmane masaže.

  • Provedite vrijeme u ugodnom društvu

Nastavno na gornji ritual korištenja eteričnih ulja, uvedite povremena druženja s krugom prijatelja s kojima doista uživate provoditi vrijeme. Umjesto gledanja u mobitele i TV ekrane, neka vaša misija bude opuštajući razgovor. Uz udobnu atmosferu, ovo je fantastičan način da se osjećate bolje u životu.

image
SHUTTERSTOCK
  • Hidratizirajte se

Ne zaboravite na vodu. Nedostatak tekućine u tijelu može znatno utjecati raspoloženje i razinu energije. Ako pripadate onoj skupini koja pije tekućinu tek kad osjeti veliku žeđ, pomozite si kroz razne podsjetnike. Nije cilj unijeti u sebe litru vode u jednom trenu, već raspoređeno, tijekom dana.

Više savjeta potražite na www.tensilen.hr

Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji s Abela Pharm

Linker
27. travanj 2024 06:40