SHUTTERSTOCK
Parovi

Istraživanja pokazala: Konzumacija brze hrane utječe na neplodnost za čak 86 posto

Iako mnogi čimbenici koji doprinose plodnosti mogu biti izvan vaše kontrole, ipak možemo utjecati na izbor prehrane

Plodnost je po prirodi osjetljiva tema, posebno s obzirom na to da su mnogi čimbenici izvan naše kontrole. Neplodnost utječe na znatan dio parova u Europi. Naime, procjenjuje se da oko 10 do 15 posto parova doživljava neplodnost u nekom trenutku tijekom reproduktivnih godina. Ipak, nova istraživanja upućuju na to da određeni prehrambeni obrasci mogu pomoći povećati plodnost dok drugi mogu djelovati protiv nje.

Pro inflamatorna prehrana utječe na plodnost

Spomenuta studija, objavljena u Nutritional Journalu, pokazala je da pro inflamatorna (proupalna) prehrana povećava vjerojatnost neplodnosti u žena za 86 posto. U ovom ispitivanju sudjelovalo je ukupno 4437 žena (411 s problemima neplodnosti i 4026 bez njih). Žene koje su slijedile posebnu dijetu, jele su manje od 800 ili više od 4200 kalorija dnevno ili su imale stanja poput neuroloških, jetrenih i endokrinih bolesti koje bi mogle utjecati na rezultate pa nisu bile uključene u ispitivanje. Svaka je sudionica je ispunila upitnike o učestalosti hrane kako bi utvrdila svoj rezultat prema Dijetalnom upalnom indeksu (DII). Ocjena ovog indeksa uzima u obzir 45 prehrambenih parametara, uključujući sadržaj vlakana, vitamina i masti. Što je veći DII rezultat, to je veći postotak pro inflamatorne hrane u svakodnevnoj prehrani. Ispitanice je podijeljene u četiri grupe; prva. s najnižim proupalnim rezultatom do četvrte, s najvišim proupalnim rezultatom. Nakon analize podataka, istraživači su zaključili da je za one s višim DII rezultatima i do 86 posto, vjerojatnije da će imati probleme s plodnošću za razliku od onih s nižim rezultatima.

image
SHUTTERSTOCK

Što je pro inflamatorna prehrana?

Pojam pro inflamatorne prehrane znači prehranu koja povećava kroničnu upalu u tijelu. Primjeri proupalne hrane uključuju rafinirane šećere, prerađeno meso i prerađene i brze ugljikohidrate. Iako ova studija ne navodi specifičnu hranu koju treba konzumirati ili izbjegavati, predloženi opći smjer je kretanje prema potpunijoj i prirodnijoj hrani. Zanimljivo je da je unos vlakana bio najveći u prvoj skupini, iako je ukupni kalorijski unos bio najniži.

- Naši rezultati pokazali su kako se prehrana bogata biljnim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama i siromašna u nezdravim prehrambenim čimbenicima kao što su jednostavni šećeri i zasićene masti, može smatrati primjerenim pristupom za smanjenje rizika od neplodnosti - rekli su istraživači.

Koja je anti inflamatorna (protuupalna) hrana dobra?

Ne postoji univerzalna protuupalna prehrana koja će funkcionirati za sve, no ipak možete raditi na zamjeni rafiniranih šećera i prerađene hrane s onim prirodnim, bogatim vlaknima. Evo nekoliko korisnih savjeta:

  • Konzumirati najmanje 25 grama vlakana svaki dan
  • Ograničite zasićenu masnoću na 10 posto dnevnih kalorija
  • Konzumirajte hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama
  • Koristite zdrava ulja za kuhanje

Imajte na umu kako prehrana sigurno nije jedini čimbenik koji utječe na plodnost. No, ona je jedan od faktora na koji možete utjecati pa je korisno eksperimentirati s ograničavanjem proupalne hrane. Dodatni faktori koji utječu na plodnost su stres, loša kvaliteta sna, nedostatak dnevne tjelovježbe i ostalo.

Linker
25. travanj 2024 16:06