SHUTTERSTOCK
dobro je znati

I one vole njegujući tretman - koje biljke obožavaju sunce, a kojima paše indirektna svjetlost?

Bez svjetlosti ni na koji način ne može doći do fotosinteze pa biljka ne može proizvesti glukozu potrebnu za rast i preživljavanje

Sunčeva svjetlost je energija koja utječe na zdrav rast biljaka. Ona se tijekom dana mijenja i nije istog intenziteta. Kada se primjerice izložite danjoj sunčanoj svjetlosti, bez prepreka poput suncobrana, sunčeve zrake dopiru izravno do vas na nefiltriran, nesmetan način. Ova vrsta svjetla je intenzivna, ima visoku razinu energije koja može biti i njegujuća i štetna.

Veza sunca i biljaka

Slično, u svijetu biljaka, izravna sunčeva svjetlost označava neometanu svjetlost koja dolazi ravno od sunca. Ovo visokoenergetsko svjetlo može koristiti određenim biljkama, a drugima štetiti. Sama sunčeva svjetlost također igra ključnu ulogu u preživljavanju i rastu biljaka zahvaljujući procesu fotosinteze, kada zelene biljke koriste sunčevu svjetlost za sintetiziranje hrane. Bez svjetlosti ni na koji način ne može doći do fotosinteze. To znači da biljka ne može proizvesti glukozu koja joj je potrebna za rast i preživljavanje.

image
SHUTTERSTOCK

Ipak, to ne znači da je svim biljkama potreban intenzitet izravne sunčeve svjetlosti. U prostoriji s prozorima okrenutim prema jugu, biljka može dobiti najjače neizravno svjetlo. Određene biljke, često iz šumskog raslinja ili tropskog okruženja, preferiraju ovo blaže, filtrirano svjetlo. Stoga, ovisno o vrsti biljke, potreba za sunčevom svjetlošću može varirati od izravne do neizravne i zato je važno je razumjeti razlike između ovih dviju svjetlosti. Tada možete osigurati optimalne uvjete za daljnji napredak vaše biljke.

Koje biljke vole direktnu sunčevu svjetlost?

Mnoge pustinjske biljke, poput kaktusa i sukulenata, apsolutno vole izravnu sunčevu svjetlost. Potječu iz toplih, sunčanih staništa i rijetko trebaju zalijevanje. Odličan primjer je biljka Aloe Vera koja prirodno u svojim mesnatim listovima čuva vodu i žudi za izravnom sunčevom svjetlošću. Začinsko bilje i povrće još su jedna skupina koja općenito uspijeva na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Od metvice i ružmarina do rajčica i paprika, ove biljke zahtijevaju puno svjetla kako bi dale aromatično lišće i izdašne plodove koje volimo. Ako planirate kuhinjski vrt, važno je osigurati mjesto okupano suncem. Suncokret je još jedna vrsta biljke koja uživa u sunčevim zrakama. Ipak, intenzivno, podnevno ljetno sunce ponekad može biti prejako i za same biljke stoga nije na odmet povremeno promatrati ponašanje biljke. Ako primijetite znakove opeklina i promjene na listovima biljke, razmislite o tome da im napravite malo hlada tijekom najtoplijeg dijela dana.

Koje biljke vole indirektnu svjetlost?

Neizravnu sunčevu svjetlost preferiraju sobne biljke. Prozor okrenut prema sjeveru ili drugo mjesto koje nudi nježnu, neizravnu svjetlost stvaraju savršeno okruženja za rast ovih biljaka. To mogu biti razne vrste paprati i zimzelene penjačice s drvenastim stabljikama. Ključno je zapamtiti da se neizravno svjetlo ne znači potpuni nedostatak svjetla. Čak i biljkama koje preferiraju sjenu potreban je određeni stupanj sunčeve svjetlosti za izvođenje fotosinteze.

Linker
28. travanj 2024 15:57